ΓΔ: 2524.74 1.28% Τζίρος: 115.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:32
Τρακτέρ σε πορεία
Φώτο: Shutterstock

Λάρισα: Αγροτικά μπλόκα στους δρόμους από 30 Νοεμβρίου

Από τις 30 Νοεμβρίου ξεκινούν τα πρώτα αγροτικά μπλόκα, με επέκταση ως 5 Δεκεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στη Νίκαια. Στόχος η δημιουργία μπλόκου στην Εθνική Οδό και κινητοποιήσεις πανελλαδικά.

Τα πρώτα αγροτικά μπλόκα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τις 30 Νοεμβρίου, με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων να προγραμματίζεται έως τις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό αποφασίστηκε στη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αγρότες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κύριο θέμα τον καθορισμό των μορφών και των ημερομηνιών των κινητοποιήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία μπλόκου στην Εθνική Οδό.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρότειναν την οργάνωση ενός ενιαίου μπλόκου στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξετάστηκε η δυνατότητα να στηθούν μπλόκα και σε άλλες περιοχές της χώρας από τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε οι κινητοποιήσεις να λάβουν πανελλαδικό χαρακτήρα.

Αντιπρόσωποι από άλλες περιοχές παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για τοπικές κινητοποιήσεις. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται η έξοδος τρακτέρ στους δρόμους, παρεμβάσεις σε λιμάνια καθώς και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Η σύσκεψη οργανώθηκε από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι αγροτών από όλη τη χώρα, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και οι μορφές δράσης ενόψει της εξόδου των τρακτέρ και της έναρξης των νέων κινητοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και για τα διαχρονικά προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα. Αναδεικνύουν το υψηλό κόστος παραγωγής και ζητούν εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους. Επιπλέον, επισημαίνουν τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια Βελτίωσης: Νέο επενδυτικό πλαίσιο για πιο ανταγωνιστική γεωργία

Η νέα πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ανοίγει σύντομα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Έκκληση για προστασία αγροτών από τη συμφωνία Mercosur

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να διευκρινίσει τη στάση της για τη συμφωνία Mercosur και να προστατεύσει παραγωγούς, αγρότες και καταναλωτές από τις αρνητικές συνέπειές της.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Οι υπεύθυνοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διωχθούν, όχι οι αγρότες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε έντονη κριτική για τις διώξεις σε αγρότες, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των υπευθύνων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους. Έθεσε ζητήματα διαφάνειας και στήριξης.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις ειδικοί ΕΕ ενημέρωσαν τη Βουλή για ύδρευση και αγροτική στήριξη

Το Ισραήλ, μετατρέποντας το νερό από ελλειμματικό σε εξαγώγιμο αγαθό, η Ιρλανδία με έμφαση στην αγροτική και κτηνοτροφία, και η Δανία με στηριζόμενη καινοτομία δείχνουν τρόπους επιτυχούς διαχείρισης φυσικών πόρων.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλοι δολοφονούν αγρότες και απαγάγουν κατοίκους στη βορειοδυτική Νιγηρία

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό στη βορειοδυτική Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα αγρότες και απάγοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με αναφορά προς τον ΟΗΕ και τοπικές πηγές. Έξι θύματα ταυτοποιήθηκαν από τις αρχές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει, σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα

Στη σκιά της τραγωδίας στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πολιτική βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Ενώ ανακοίνωσε σταθερές τιμές σε 2.000 προϊόντα και έκτακτο επίδομα 150€ ανά παιδί.