ΓΔ: 1407.6 0.10% Τζίρος: 5.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:36 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οδηγός επιβίωσης ιδιοκτητών ακινήτων: Πώς θα αποφύγουν υπέρογκες χρεώσεις

Τι πρέπει να κάνουν μέσα σε δύο μήνες όσοι έχουν αδήλωτα τετραγωνικά από νομιμοποίηση ημιυπαίθριων και τακτοποίηση αυθαιρεσιών για να μην υποστούν «χαράτσι» από τους δήμους.

Δύο μήνες έχουν στην διάθεσή τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την χώρα, προκειμένου να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών προς τους οικείους δήμους και να αποφύγουν δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Πρόκειται για το ζήτημα των υπέρογκων, αναδρομικών χρεώσεων ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που έχει πλήξει χιλιάδες ακίνητα πανελλαδικά. Οφείλεται στην διαδικασία νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων που σημειώθηκε την περίοδο 2009-2013 και στη συνέχεια και της τακτοποίησης αυθαιρεσιών, στο πλαίσιο των σχετικών νόμων για τα αυθαίρετα.

Από τις εν λόγω διαδικασίες προέκυψαν διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων, καθώς προστέθηκαν στις νόμιμες επιφάνειες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε και η αντίστοιχη ενημέρωση των αρχείων των δήμων, στους οποίους καταβάλλεται το ΤΑΠ. Δηλαδή άλλα τετραγωνικά αναγράφονται στο Ε9 και άλλα στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέσω του οποίου υπολογίζεται και εισπράττεται το ΤΑΠ.

Έτσι, όταν ο ιδιοκτήτης ζητούσε από τον δήμο, όπου υπάγεται το ακίνητο, βεβαίωση πληρωμής ΤΑΠ, έγγραφο απαραίτητο για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία, ο δήμος εντόπιζε την απόκλιση στα τετραγωνικά και ζητούσε την καταβολή επιπλέον ποσών αναδρομικά για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την νομιμοποίηση των πρόσθετων επιφανειών. Συχνά δε, τα ποσά αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να ακυρώνουν μεταβιβάσεις.

Το εν λόγω ακανθώδες ζήτημα ήρθε να ρυθμίσει πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, αλλά και κατόπιν πιέσεων και δημοσίων παρεμβάσεων της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η οποία είχε αναδείξει το πρόβλημα ήδη από το 2017 και ζητούσε την επίλυσή του. Σύμφωνα με την λύση που προκρίθηκε, πλέον οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν τα επιπλέον τετραγωνικά στους δήμους, αλλά χωρίς να κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις μέχρι και τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, στα οποία επίσης βεβαιώνονταν τέλη επί χρόνια, λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των δήμων για την διακοπή της ρευματοδότησης. Πρόκειται για ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει την σχετική ευθύνη δεν προχωρά στις σχετικές ενημερώσεις προς τους δήμους, αφήνοντας την σχετική ευθύνη στον ιδιοκτήτη.

Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, σε περίπου 10 ημέρες, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, στην οποία όλοι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων τους, χωρίς να ταλαιπωρηθούν σε ουρές στους οικείους δήμους.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών στοιχείων ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου του 2020 (έχει ήδη δοθεί μια παράταση). Αν δεν παραταθεί η προθεσμία αυτή, τότε οι ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά, θα επιστρέψουν στο προγενέστερο καθεστώς, δηλαδή θα κινδυνεύουν με αναδρομικές χρεώσεις, χωρίς καμία απαλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε και κάλεσμα προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, ήτοι αυτούς που από παλαιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτούς που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσους έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιοδήποτε λόγο, να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτουμένων ακινήτων να τα δηλώσουν στους οικείους Δήμους, για να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον. Στην προκειμένη περίπτωση (των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων) η σχετική προθεσμία λήγει την 30η Ιουνίου του 2020.

ΠΟΜΙΔΑ: 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως  διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

Πού και πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν και να συνυποβάλλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και το ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.  
Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020.

Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.  

Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;

Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους Δήμους.

Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Σε απάντηση του από 5.12.2019 υπομνήματος της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για πάγια επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Με νέα υπουργική απόφαση γίνονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών για αυθαίρετα, προσθήκες, παλαιότητα, πυλωτές και ακίνητα με πρόσοψη σε ακάλυπτο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη, Ιόνιο και Αθήνα πρωταγωνιστούν στις επενδύσεις πολυτελών κατοικιών

Εντονο ενδιαφέρον για premium κατοικίες σε Κρήτη, Ιόνιο, Αθήνα, βόρεια προάστια και Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνότερες από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.