ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Σταϊκούρας: Ανάγκη για έργα πιο ανθεκτικά σε ακραίες καταστάσεις

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης ανθεκτικότερων έργων σε δυσμενέστερες καταστάσεις. «Το πόση ανθεκτικότητα θα έχουν είναι ένα αντικείμενο», είπε.

Την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που έχουν αποκλειστεί μετά την κακοκαιρία «Daniel», την υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων, καθώς επίσης τον έλεγχο και τη συντήρηση των υφιστάμενων έργων, έθεσε ως προτεραιότητες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM».

Σχετικά με το κόστος των ζημιών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι έχει ζητήσει από τις περιφέρειες να προσκομίσουν στοιχεία το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «για να υπάρξει σαφής κοστολόγηση της αποκατάστασης των έργων, πρέπει να συμφωνήσουμε σε τι έργα θέλουμε μελλοντικά».

Όπως τόνισε ο υπουργός «είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε πιο ανθεκτικά έργα σε δυσμενέστερες καταστάσεις, αλλά το ποιες είναι οι ακραίες καταστάσεις και το τι έργα θα φτιάξουμε μελλοντικά, έχει να κάνει και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Το πόση ανθεκτικότητα θα έχουν είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε και με τους ειδικούς, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους πόρους. Ποιες προσδοκίες έχουμε από ένα έργο; Να καλύψει τις συνέπειες από έναν ”Ιανό” ή να καλύψει συνέπειες τέσσερις φορές μεγαλύτερες από έναν ”Ιανό”»;

Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις:

  1. Μικρές τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα έτσι ώστε να υπάρξει προσβασιμότητα στα χωριά.
  2. Υλοποίηση ανθεκτικότερων έργων για δυσμενέστερες καταστάσεις, με ορθολογικό σχεδιασμό, προκειμένου να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, μελλοντικούς κινδύνους.
  3. Έλεγχος και συντήρηση των υφιστάμενων έργων. Έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να ξέρουμε πόσες γέφυρες πάνω από 6 μέτρα έχουμε στην Ελλάδα, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όσον αφορά την εξέλιξη των δράσεων της Πολιτείας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε, ότι προηγούνται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε την πρώτη εκτίμηση σε σχέση με τα προβλήματα σε συγκεκριμένες υποδομές:

«Προχωράμε με την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως η ΠΑΘΕ. Εκτός των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε για παύση είσπραξης διοδίων στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό, πλέον, προσθέτουμε τη μη είσπραξη διοδίων κατά μήκος όλης της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Ε65. Συνοπτικά, στον Ε65 ήδη έχει δοθεί σε κυκλοφορία ένα τμήμα και έπεται η ΠΑΘΕ».

Όσον αφορά τον σιδηρόδρομο, ο υπουργός τόνισε:

«Στο σιδηροδρομικό δίκτυο έχουμε εκτεταμένες ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, στην επιδομή και σε γέφυρες. Αυτό σημαίνει ότι το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί πλήρως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τον Δομοκό, πιθανότατα, θα συνεχίσει να υφίσταται δρομολόγιο. Από τη Λάρισα και μετά μπορεί να γίνεται και χρήση λεωφορείων, αλλά παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για καταστροφές και σε 30 ισόπεδους κόμβους».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε ότι στο σκέλος της κρατικής αρωγής συνδράμουν ήδη 207 μηχανικοί με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενώ υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δοθεί σε δήμους και περιφέρειες για τις πρώτες αποκαταστάσεις.

Ερωτηθείς για έργα που είχαν υποστεί ζημιές το 2020 από τον «Ιανό», ο κ. Σταϊκούρας, απάντησε: «Με βάση την ενημέρωση των υπηρεσιών, υλοποιήθηκαν έργα σε 450 θέσεις και έγιναν επιπλέον 100 συμπληρωματικές συμβάσεις. Η εικόνα που έχουμε ως Υπουργείο είναι ότι η συνολική πρόοδος των έργων είναι στο 75%. Φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των έργων βοήθησε, ώστε κάποιες άλλες περιοχές να μην πλημμυρίσουν σε μια ένταση και έκταση του φαινομένου πολύ οξύτερη από τους σχεδιασμούς που γίνονταν μέχρι σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμας, Ταντόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας - Ινδία: Συνάντηση για εμβάθυνση συνεργασίας και επενδύσεις σε υποδομές

Ο υπ. Υποδομών Χρ. Δήμας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ινδίας, Rudrendra Tandon, συζητώντας την πρόοδο του αεροδρομίου Καστελλίου και το ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις και συνεργασία.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης σταθμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Το railway.gov.gr ενισχύει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Η νέα εφαρμογή railway.gov.gr επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη θέση των τρένων, ανακοίνωσε ο Κ. Κυρανάκης. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη εβδομάδα και παρέχει μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού.
Τρένο Hellenic Train σταθμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος: Σταματούν τα τρένα λόγω πλημμυρών, αντικατάσταση με λεωφορεία

Η κυκλοφορία των τρένων στον Έβρο διακόπηκε λόγω πλημμυρών στον ποταμό. Τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο εκτελούνται με λεωφορεία, με αλλαγές στις στάσεις.
Αμαξοστοιχία Hellenic Train
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία τρένων μεταξύ Σίνδου και Θεσσαλονίκης

Η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος - Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε στις 00:45, μετά από διακοπή που ξεκίνησε στις 22:35 λόγω πτώσης δέντρου και διακοπής ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τη Hellenic Train.