ΓΔ: 2487.16 0.45% Τζίρος: 102.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:01
xios geo parko
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γεωπάρκο ενταγμένο στο δίκτυο της UNESCO φιλοδοξεί να γίνει η Χίος

Στηριγμένη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά της και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της δηλώνει «παρών» στην προσπάθεια για τη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο.

Η Χίος βάζει «πλώρη» για να προστεθεί στη λίστα των 195 παγκοσμίων γεωπάρκων της UNESCO. Στηριγμένη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά της και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της δηλώνει «παρών» στην προσπάθεια για τη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο. Στο «οπλοστάσιο» της για την κατάκτηση του στόχου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων «οι σημαντικές διεθνώς απολιθωματοφόρες θέσεις, όπως στην περιοχή του Κορακάρη με τα απολιθώματα των αμμωνιτών, τα πετρώματα και οι πτυχωσιγενείς δομές στη βόρεια Χίο, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών, τα σημαντικά σπήλαια και τα άλλα ηφαιστειακά προϊόντα.

Αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση των πετρωμάτων με την βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου και βέβαια την καλλιέργεια της μαστίχας που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO». Και καταλήγει ο κ. Ζούρος: «Αυτή η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος νησιού και στην πολιτιστική διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο αυτό. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακήρυξη ενός τόπου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO».

Η δυνατότητα δημιουργίας γεωπάρκου στη Χίο και η υποβολή υποψηφιότητας για την ένταξη του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά και τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Χίου, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΕΤΑΧ, του Φορέα Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων, και ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη και διάσωση των γεωλογικών μνημείων της Χίου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στην συνάντηση παρουσιάσθηκε διεξοδικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την δημιουργία και την λειτουργίας ενός Γεωπάρκου (θέσεις γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας, φορέας διαχείρισης, σχέδιο δράσεων για την προστασία ανάδειξη και διαχείριση, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO. Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας να είναι επιτυχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τα 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνοντας στις περιοχές ένα ξεχωριστό δυναμισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολισσός Χίος πανοραμική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Χίος παρουσιάζει τα τοπικά της προϊόντα και εμπειρίες στο κέντρο της Αθήνας

Η έκθεση «Άρωμα Χίου» φιλοξενείται για λίγες ημέρες στο Μετρό Συντάγματος, φέρνοντας το νησί στο κέντρο της Αθήνας. Συμμετέχουν 24 τοπικές επιχειρήσεις με προϊόντα και εμπειρίες που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της Χίου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλυπητήρια Μενδώνη στην Ουκρανία για τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα Κιέβου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε συλλυπητήρια για τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων, καταδικάζοντας τη βία κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μελετών αποκατάστασης και προωθεί συνεργασία με Ουκρανία.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Unesco καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο

Η Unesco καταδίκασε τη ρωσική επίθεση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων παρακείμενων ιστορικών κτισμάτων. Η επίθεση έγινε με δύο ρωσικά drones.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ χαρακτηρίζει έγκλημα πολέμου τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα του Κιέβου

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου τα ρωσικά πλήγματα στο μοναστήρι της Λάβρας στο Κίεβο. Ο Μακρόν δήλωσε πως το Παρίσι θα πιέσει για ειρήνη στη Σύνοδο της G7, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ESG

Συνεργασία Δήμου Διδυμοτείχου με Έδρα UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

Ο Δήμος Διδυμοτείχου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενισχύοντας τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και αναδεικνύοντας τουρισμό και πολιτισμό με έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.