ΓΔ: 2122.04 -0.27% Τζίρος: 59.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:41
ependyseis, anakampsi, funds
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» για αναπτυξιακά έργα ύψους 80 εκατ. στη Δ. Μακεδονία

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα αφορά έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και την διετή συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποκτά πρόσβαση στους πόρους του Πυλώνα ΙΙΙ του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό σχέδιο, μεταξύ όλων των υπό μετάβαση Περιφερειών της Ευρώπης, που ενισχύεται από τον Πυλώνα ΙΙΙ του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν επιλέξιμα έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Έπειτα και από την απόφαση έγκρισης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, τα έργα που περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τίθενται πλέον σε τροχιά υλοποίησης ενισχύοντας σημαντικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έτρεξαν τη διαδικασία και όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής και ιδιαίτερα, τον επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ιωάννη Καλτσά, τους υπουργούς κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κ. Νίκο Παπαθανάση, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και κ. Ιωάννη Τσακίρη, καθώς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και γρήγορη διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σταθερή ανάπτυξη 2,1% την τριετία 2025-2027 για την οικονομία

Ανάπτυξη 2,1% για την περίοδο 2025-2027 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από 2,8% το 2025 στο 2,1% το 2026, ενώ επισημαίνονται κίνδυνοι από γεωπολιτικές εξελίξεις και την κλιματική κρίση.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Νέα συμφωνία για ναυπήγηση ρυμουλκών στα ναυπηγεία ONEX

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια υπογράφηκε συμφωνία για την κατασκευή δύο ρυμουλκών πλοίων στα ναυπηγεία ONEX, ενισχύοντας τη ναυπηγική δραστηριότητα, την ασφάλεια των λιμανιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο με κέρδη σε Coca Cola, Jumbo και τράπεζες

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος και μετοχές όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Alpha Bank και ΔΑΑ να ξεχωρίζουν ανοδικά, σε περιβάλλον υποτονικών ευρωπαϊκών αγορών.
Κυβερνητικά στελέχη σε πάνελ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Σε τροχιά υλοποίησης το 83% των συστάσεων Πισσαρίδη

Το 83% των συστάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη έχει υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦΙΜ, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι η έκθεση αποτέλεσε τη βάση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.