ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Sitari, Wheat
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κερδοσκοπία με τα σιτηρά στις αγορές, πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Παρότι η διεθνής παραγωγή σιτηρών είναι άφθονη, η απόφαση της Ρωσίας να τορπιλίσει τη συμφωνία με την Ουκρανία έφερε έντονες διακυμάνσεις των τιμών. Παρατηρείται άνοδος και στην τιμή του ελληνικού σκληρού σίτου.

Με έντονη νευρικότητα αντιδρούν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι τιμές των δημητριακών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αποχώρησε από την συμφωνία για το σιτάρι, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Οδησσού και του Νικολάεφ, δύο λιμανιών από τα οποία εξάγονταν τα ουκρανικά σιτηρά.

Πηγές της αγοράς μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου τα πράγματα εξελίσσονταν ομαλά. Τίποτα δεν προμήνυε όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατεί στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Το 2023 είναι μία καλή χρονιά για το σιτάρι. Η διεθνής παραγωγή είναι άφθονη έστω κι αν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ελαφρώς περιορισμένα έναντι του 2022. Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο λόγω του μεγέθους της παραγωγής. Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, τα όσα συμβαίνουν ήδη στην Ουκρανία δεν προβλέπεται να επηρεάσουν επί της ουσίας σοβαρά τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.

Αντιθέτως «αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι και ξαφνικά το ματίφ (σ.σ. το γαλλικό σιτάρι), από 220 ευρώ τον τόνο πριν από δέκα ημέρες έφτασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα 256 ευρώ. Σε ανοδική τροχιά κινούνται και το βουλγαρικό και το ρουμάνικο σιτάρι». Είναι προφανές ότι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων επικρατεί αναστάτωση και ορισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει για τα ουκρανικά σιτηρά το εναλλακτικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω του οποίου το μεταφορικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ακόμη και για την ελληνική παραγωγή σκληρού σίτου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζυμαρικών), ενώ αρχικά οι προβλέψεις ήταν αισιόδοξες πως η τιμή παραγωγού θα είναι χαμηλή, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν και η τιμή του κινείται σε υψηλά επίπεδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες εφέτος έχουν προχωρήσει σε σοβαρές μειώσεις τιμών προς τους πελάτες τους (βιομηχανίες, αρτοποιεία κλπ). Πηγές του κλάδου δηλώνουν πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις που έχουν κάνει από τις αρχές του χρόνου κυμαίνονται από 15% ως και 18% - «υπάρχουν πελάτες στους οποίους έχουμε κάνει μείωση και 20%, αλλά και πελάτες που τους μειώσαμε την τιμή 10%», διευκρινίζουν πηγές του κλάδου.

Και τούτο διότι έναντι του 2022 οι τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί σημαντικά -«δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, παρά να μειώσουμε τις τιμές προς τους πελάτες μας», σημειώνουν. Από την άλλη πλευρά όλες οι αλευροβιομηχανίες είναι υπερδανεισμένες, διότι πέρυσι, με την τρομακτική άνοδο των τιμών των σιτηρών, οι μύλοι χρειάστηκαν μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να μπορούν να αγοράζουν σιτηρά σ΄αυτές τις υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί διεθνώς.

Πολλές μάλιστα εταιρείες του κλάδου αγόραζαν μικρότερες ποσότητες πρώτης ύλης απ΄αυτές που είχαν ανάγκη, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια των πρώτων υλών τους. Με την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, το κόστος  χρηματοοικονομικών των περισσότερων εταιρειών εφέτος είναι δυσβάστακτο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδός πρωθυπουργός αποδοκιμάζει τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για το ντίζελ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ, τονίζοντας ότι ενισχύει οικονομικά τη Ρωσία και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οτάβα.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά χρήση γερμανικών λιμανιών για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της, η Ουκρανία εξετάζει τη χρήση γερμανικών λιμανιών για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας τη δυναμικότητα έως και 1 εκατ. τόνους μηνιαίως, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Βισότσκι.
Εμπορικό πλοίο λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Μούρμανσκ: Εξοπλισμός φόρτωσης λιπασμάτων για φόρτωση σιτηρών

Το ρωσικό λιμάνι του Μούρμανσκ θα χρησιμοποιήσει εξοπλισμό φόρτωσης λιπασμάτων για την εξαγωγή σιτηρών, καθώς η Μαύρη Θάλασσα παραμένει κλειστή λόγω ουκρανικών επιθέσεων, ενώ μετατρέπει τερματικούς για τις νέες ανάγκες.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα χτυπά εξαγωγικές λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, λέει το Κίεβο

Η Ρωσία επιτέθηκε σε ουκρανικές λιμενικές και ενεργειακές υποδομές κοντά στην Οδησσό και σε συνοριακό σημείο με τη Ρουμανία, προκαλώντας ζημιές και τον τραυματισμό ενός ατόμου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με Ρωσία για Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Τρία ή τέσσερα πλοία κινούνται καθημερινά από το λιμάνι της Οδησσού.
Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό χτύπημα σε ρωσικό εργοστάσιο αερίου Novatek στη Βαλτική

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση στο ρωσικό εργοστάσιο φυσικού αερίου Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα, προκαλώντας ζημιές σε δύο μονάδες και πυρκαγιά. Το εργοστάσιο αποτελεί βασικό κόμβο εξαγωγών στη Βαλτική.