Με έντονη νευρικότητα αντιδρούν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι τιμές των δημητριακών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία αποχώρησε από την συμφωνία για το σιτάρι, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Οδησσού και του Νικολάεφ, δύο λιμανιών από τα οποία εξάγονταν τα ουκρανικά σιτηρά.
Πηγές της αγοράς μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου τα πράγματα εξελίσσονταν ομαλά. Τίποτα δεν προμήνυε όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατεί στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Το 2023 είναι μία καλή χρονιά για το σιτάρι. Η διεθνής παραγωγή είναι άφθονη έστω κι αν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ελαφρώς περιορισμένα έναντι του 2022. Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο λόγω του μεγέθους της παραγωγής. Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, τα όσα συμβαίνουν ήδη στην Ουκρανία δεν προβλέπεται να επηρεάσουν επί της ουσίας σοβαρά τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς.
Αντιθέτως «αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι και ξαφνικά το ματίφ (σ.σ. το γαλλικό σιτάρι), από 220 ευρώ τον τόνο πριν από δέκα ημέρες έφτασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα 256 ευρώ. Σε ανοδική τροχιά κινούνται και το βουλγαρικό και το ρουμάνικο σιτάρι». Είναι προφανές ότι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων επικρατεί αναστάτωση και ορισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει για τα ουκρανικά σιτηρά το εναλλακτικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω του οποίου το μεταφορικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ακόμη και για την ελληνική παραγωγή σκληρού σίτου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζυμαρικών), ενώ αρχικά οι προβλέψεις ήταν αισιόδοξες πως η τιμή παραγωγού θα είναι χαμηλή, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν και η τιμή του κινείται σε υψηλά επίπεδα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες εφέτος έχουν προχωρήσει σε σοβαρές μειώσεις τιμών προς τους πελάτες τους (βιομηχανίες, αρτοποιεία κλπ). Πηγές του κλάδου δηλώνουν πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις που έχουν κάνει από τις αρχές του χρόνου κυμαίνονται από 15% ως και 18% - «υπάρχουν πελάτες στους οποίους έχουμε κάνει μείωση και 20%, αλλά και πελάτες που τους μειώσαμε την τιμή 10%», διευκρινίζουν πηγές του κλάδου.
Και τούτο διότι έναντι του 2022 οι τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί σημαντικά -«δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, παρά να μειώσουμε τις τιμές προς τους πελάτες μας», σημειώνουν. Από την άλλη πλευρά όλες οι αλευροβιομηχανίες είναι υπερδανεισμένες, διότι πέρυσι, με την τρομακτική άνοδο των τιμών των σιτηρών, οι μύλοι χρειάστηκαν μεγάλα κεφάλαια κίνησης για να μπορούν να αγοράζουν σιτηρά σ΄αυτές τις υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί διεθνώς.
Πολλές μάλιστα εταιρείες του κλάδου αγόραζαν μικρότερες ποσότητες πρώτης ύλης απ΄αυτές που είχαν ανάγκη, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια των πρώτων υλών τους. Με την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, το κόστος χρηματοοικονομικών των περισσότερων εταιρειών εφέτος είναι δυσβάστακτο.