ΓΔ: 2290.85 0.47% Τζίρος: 69.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:12:43
Είσοδος κτιρίου BBC
Η είσοδος του κεντρικού κτιρίου του BBC στο Λονδίνο με περιστρεφόμενες πόρτες και γυάλινη πρόσοψη.

Νέες κατηγορίες για «συγκάλυψη» στο BBC μετά τη συνέντευξη Νταϊάνα

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει πως το BBC γνώριζε για τα ψέματα πίσω από τη διάσημη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995 και συγκάλυπτε την υπόθεση για δεκαετίες, προκαλώντας νέο σάλο στο βρετανικό δίκτυο.

Σοβαρές καταγγελίες για συγκάλυψη από το BBC σχετικά με τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995 έρχονται στο φως, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του Άντι Γουέμπ, πρώην δημοσιογράφου του βρετανικού φορέα. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το BBC γνώριζε πως η συνέντευξη είχε εξασφαλιστεί μέσω ψευδών στοιχείων, αλλά απέκρυψε την αλήθεια για πάνω από δύο δεκαετίες.

Το βιβλίο με τίτλο «Dianarama: The Betrayal of Princess Diana», που κυκλοφόρησε σήμερα, επικεντρώνεται στην έκταση της εξαπάτησης της πριγκίπισσας και στη συγκάλυψη που ακολούθησε. Η έκδοσή του προσθέτει πίεση στο BBC, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει επικρίσεις για παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητη έρευνα που παρήγγειλε το BBC το 2021 επιβεβαίωσε πως πλαστά έγγραφα παρουσιάστηκαν στον Τσαρλς Σπένσερ, αδελφό της πριγκίπισσας, για να πειστεί η Νταϊάνα να δώσει τη συνέντευξη. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε τότε μεγάλη επιτυχία για το δίκτυο και τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ.

Σύμφωνα με τον Άντι Γουέμπ, στελέχη του BBC γνώριζαν ήδη τέσσερις μήνες μετά τη συνέντευξη ότι ο Μπασίρ είχε παραποιήσει έγγραφα και είχε πει ψέματα, χωρίς όμως να ενημερώσουν την πριγκίπισσα. Η υπόθεση παρέμεινε «στο σκοτάδι» για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα πλαστά έγγραφα οδήγησαν την Νταϊάνα να πιστέψει ότι άτομα του περιβάλλοντός της την κατασκόπευαν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών, προκαλώντας της φόβο για τη ζωή της, όπως αναφέρει ο συγγραφέας.

Ο αδελφός της Νταϊάνα, σύμφωνα με τον Γουέμπ, διακρίνει σύνδεση ανάμεσα στη συμπεριφορά της πριγκίπισσας μετά τη συνέντευξη και τον θάνατό της στο Παρίσι, δύο χρόνια αργότερα, σε τροχαίο δυστύχημα.

Μετά τη συνέντευξη, «η Νταϊάνα απομακρύνθηκε από τα πρόσωπα του περιβάλλοντός της, ιδίως τον προσωπικό της γραμματέα», δήλωσε ο Άντι Γουέμπ σε συνέντευξή του στο ITV. «Δεν είχε καμία εμπιστοσύνη» στην αστυνομία και «βρέθηκε 18 μήνες αργότερα σε μια Mercedes με έναν μεθυσμένο οδηγό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

παράθυρο με βιβλίο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Ντέσμοντ Μόρις, συγγραφέας του «Γυμνού Πιθήκου»

Ο Βρετανός ζωολόγος και συγγραφέας Ντέσμοντ Μόρις, γνωστός για το βιβλίο «Ο γυμνός πίθηκος», πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 98 ετών. Συνέχισε το συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο μέχρι το τέλος, όπως δήλωσε ο γιος του.
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάρμερ προσπαθεί να πείσει Βρετανούς και Εργατικό Κόμμα για την ηγεσία

Ο Κιρ Στάρμερ θα μιλήσει σήμερα προσπαθώντας να πείσει Βρετανούς και κόμμα για τις ικανότητές του, μετά τις αρνητικές τοπικές εκλογές. Θα τονίσει πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η διάσωση 94 ατόμων από 19 χώρες στη Χανταγιός

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης 94 επιβατών και πληρώματος από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου εντοπίστηκε εστία χανταϊού, με πλήρη ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας.
Γιάννης Μπουτάρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση βιβλίου για Γ. Μπουτάρη: Ο αέρας αλλαγής στη Θεσσαλονίκη

Στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον Γ. Μπουτάρη, που εξερευνά την επιρροή του στην πόλη ως πολιτικό με επιχειρηματική καταγωγή και τη σημασία της παρακαταθήκης του, όπως τόνισαν οι ομιλητές.