Η Σκλαβενίτης ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται η ανάπτυξη του μεγαλύτερου FoodHall στην Ελλάδα, από την ΕΥΣ (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης), στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Πίτσος στον Ρέντη.
Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ και δημιουργία άνω των 1.200 νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται στις αρχές του 2027.
Το νέο FoodHall αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την Αττική και την Ελλάδα, προσελκύοντας πάνω από 20.000 επισκέπτες ημερησίως.
Ο χώρος θα περιλαμβάνει υπεραγορά 16.000 τ.μ., food court με 20 εστιατόρια και καφέ, εξωτερικό και εσωτερικό παιδότοπο, χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων 3.000 τ.μ. και αίθουσα εκπαίδευσης προσωπικού. Οι συνολικοί εκθεσιακοί χώροι θα υπερβούν τα 50.000 τ.μ., ενώ προβλέπονται 1.400 θέσεις στάθμευσης.
Έμφαση δίνεται και στη στήριξη των μικρών παραγωγών, με τη δημιουργία αγοράς σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα. Εκεί, Έλληνες μικροί παραγωγοί θα παρουσιάζουν χωρίς κόστος τα προϊόντα τους, προσφέροντας τη δυνατότητα ένταξής τους στα ράφια της αλυσίδας, εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό.
Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής «Αύρα ΑΕ», η Σκλαβενίτης επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής έτοιμων γευμάτων στην Ευρώπη.
Η νέα μονάδα, που βρίσκεται υπό κατασκευή, θα έχει δυνατότητα παραγωγής έως 250.000 μερίδων ημερησίως και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2026, απασχολώντας περίπου 300 εργαζόμενους.
Επέκταση στην αγορά έτοιμου φαγητού και νέα concept καταστημάτων
Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά των 27 καταστημάτων «Σπιτική Κουζίνα» στην Αττική, διατηρώντας το σύνολο των 75 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται το μοντέλο ανάπτυξης του νέου concept καταστημάτων.
Ο όμιλος σχεδιάζει την επαναλειτουργία αυτόνομων σημείων εστίασης στη θέση των πρώην καταστημάτων «Σπιτική Κουζίνα», με τα πρώτα πιλοτικά να αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου.
Τα 27 ακίνητα εντάσσονται πλέον στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων καταστημάτων έτοιμου φαγητού εκτός σούπερ μάρκετ. Το προσωπικό που μετακινήθηκε στο δίκτυο Σκλαβενίτης θα επιστρέψει στα νέα σημεία, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του δικτύου.
Εξωστρέφεια και οικονομικές επιδόσεις
Η διοίκηση διερευνά την επέκταση δραστηριοτήτων στην Πολωνία, ωστόσο τονίζεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των εγχώριων επενδύσεων. Έχει οριστεί νέος επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων για τη μελέτη της πολωνικής αγοράς, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τις δραστηριότητες στην Κύπρο.
Για το 2024, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Σκλαβενίτης (Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, Σκλαβενίτης Κύπρου, Χαλκιαδάκης, THE MART) ανήλθε στα 5,56 δισ. ευρώ, έναντι 5,16 δισ. ευρώ το 2023. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 178 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 108,7 εκατ. ευρώ (1,95% του κύκλου εργασιών).
Ο αριθμός των καταστημάτων αυξήθηκε σε 541 από 525 το 2023. Αντίστοιχα, η ΕΥΣ σημείωσε κύκλο εργασιών 4,65 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. ευρώ το 2023), επενδύσεις 154 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 89,7 εκατ. ευρώ (1,93% του κύκλου εργασιών). Τα καταστήματα της ΕΥΣ ανέρχονται πλέον σε 459 από 454 το προηγούμενο έτος.