Οι αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες σε περιόδους χαμηλής ζήτησης είναι η βασική αιτία για τις περικοπές της εγχώριας παραγωγής "πράσινης" ενέργειας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Αναφερόμενος στις περικοπές "πράσινης" ενέργειας που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης, για λόγους ευστάθειας του συστήματος, συνήθως Σαββατοκύριακα και αργίες ο κ. Περιστέρης είπε ότι η κύρια αιτία, πέρα από τη χωρητικότητα των δικτύων, είναι οι αρνητικές τιμές στις εισαγωγές ρεύματος (δηλαδή κατά τα συγκεκριμένα διαστήματα οι εξαγωγείς πληρώνουν για την ενέργεια που εξάγουν, αντί να πληρώνονται). Πρόσθεσε ότι ο πλούτος της εγχώρια παραγόμενης πράσινης ενέργειας που πηγαίνει χαμένος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αν υπήρχε μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας (σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύσσει το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας ισχύος 680 μεγαβάτ).
Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ επεσήμανε την θετική επίπτωση των ΑΠΕ, πέρα από τη συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καθώς με τη συμμετοχή τους στην αγορά αποφεύγεται η εκροή συναλλάγματος για την εισαγωγή φυσικού αερίου προς ηλεκτροπαραγωγή. Εκτίμησε δε ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στα προ κρίσης επίπεδα. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευχήθηκε "κουράγιο" στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και συνέστησε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των στόχων με μηνιαία παρακολούθηση.
Αναφερόμενος στις περικοπές "πράσινης" παραγωγής ρεύματος ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται με φειδώ, να είναι ισορροπημένες και δίκαια κατανεμημένες μεταξύ παραγωγών και τεχνολογιών. Όπως ανέφερε, με σωστό σχεδιασμό και ισορροπημένο μείγμα σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά (60-40 είναι η πρόταση της Ένωσης), οι περικοπές ελαχιστοποιούνται. «Το σωστό μείγμα μειώνει το κόστος και δίνει τη δυνατότητα εξαγωγών πράσινης ενέργειας», ανέφερε ο κ. Λαδακάκος.