Απροθυμία των φορολογούμενων για ένταξη στα σχήματα των ρυθμίσεων χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία ένα μήνα πριν από τη εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 30.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο αριθμός θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου ωστόσο λόγω του αναιμικού ενδιαφέροντος υπάρχουν σκέψεις για διορθωτικές κινήσεις στους όρους με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Παράλληλα εξετάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού που έχει «μείνει στα χαρτιά» από το 2019.
Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
- Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
- Χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ποσό να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.
Το σκηνικό υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να αυξηθεί αριθμός των δικαιούχων. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση για να περιοριστούν οι «κόφτες» που θέτουν εκτός τη πλειονότητα των δυνητικά δικαιούχων.
Επίσης με στόχο την παροχή κινήτρων για την αποπληρωμή των οφειλών εξετάζεται η εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς φορολογούμενους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 αλλά παραμένει ανενεργή μέχρι σήμερα, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.
Οι οφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα καθώς και πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.