«Ανάσα» στους οφειλέτες θα δώσει η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη να αναφέρει πως στόχος είναι τα επιτόκια να πέσουν αρχικά στα περσινά επίπεδα.
Το επιτόκιο στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών έχει ανέβει για τις 12 δόσεις στο 6,68% από 6,43% το 2023, ενώ το 2021 ήταν στο 4,12% και το 2022 στο 4,09%, και τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε το 6,78% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλάδος. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο».
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο» και πρόσθεσε ότι «επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία».
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι έχουν μειωθεί αρκετοί φορολογικοί συντελεστές από την κυβέρνηση, ωστόσο τα έσοδα ήταν κατά 9% υψηλότερα από το 2022, τονίζοντας πως η οικονομία δουλεύει, και υπογράμμισε ότι έχουν υπάρξει επιτυχίες στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπολογίζουμε ότι εισπράξαμε μισό δισ. ευρώ λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των άλλων προσπαθειών. Έχουν μειωθεί 50 διαφορετικοί φόροι, του χρόνου έχουμε δεσμευτεί με βάση το πρόγραμμά μας και τις δυνατότητες της οικονομίας ότι θα μειώσουμε και άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα μονιμοποιήσουμε την επιστροφή του ΕΚΦ στους αγρότες, και αυτά φόροι είναι».
Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξαν 25.000 αιτήσεις υπαγωγής, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ο αριθμός αυτός έφτανε τις 13.000, γιατί όπως υπογράμμισε «τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους το συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες τους servicers κλπ και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%».
Τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τα ανασφάλιστα ΙΧ προανήγγειλε επίσης ο κ. Χατζηδάκης που δήλωσε ότι υπολογίζονται πως είναι περίπου 500.000, τονίζοντας ότι υπάρχουν «πονηροί» που δεν πληρώνουν, ενώ υπάρχουν και οι οδηγοί που είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και «αισθάνονται κορόιδα» ενώ «αν γίνει τρακάρισμα, ο άλλος αν είναι ανασφάλιστος την πατάς κι εσύ». Όπως δήλωσε, θα υπάρξει συνεννόηση με το υπ. Μεταφορών και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης «και τις ασφαλιστικές εταιρείες, και κάνουμε ενιαία βάση (δεδομένων), θα γίνεται ανταλλαγή στοιχείων, θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε έξι μήνες. Να πάνε όλοι να ασφαλιστούν, γιατί με τη διασταύρωση θα βρεθούν, και θα υπάρχει καθεστώς ισονομίας για όλους».
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει μεταβληθεί σε παράδεισο με τη ΝΔ, «αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του Κασσελάκη σήμερα έχουμε κάνει βήματα μπροστά. 400.000 περίπου άνεργοι συμπολίτες μας έχουν βρει σήμερα εργασιακή προοπτική, ήταν η ανεργία στο 18% και σήμερα είναι στο 10%. Στις καταθέσεις βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ 150 δισ. ευρώ στις τράπεζες και τώρα είναι περίπου 200 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις. Στους μισθούς βρήκαμε κατώτατο μισθό 650 ευρώ και έχει πάει 830. Αν βάλουμε μέσα και τον πληθωρισμό που προεξοφλείται για το 2024, σωρευτικά από το ’19 είναι 16,5 μονάδες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 μονάδες».