ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Επενδύσεις σε βιομηχανικές περιοχές, πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ δρομολογεί επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ τη διετία 2024-2025 για την αναβάθμιση των υποδομών σε 14 βιομηχανικές περιοχές. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνεισφορά των χρηστών με αύξηση κοινοχρήστων.

Kερδοφόρα έχει καταστεί από το 2020 η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών  στην Ελλάδα και η διοίκησή της έχει εκπονήσει επενδυτικό πλάνο  ύψους 50 εκατ. ευρώ τη διετία 2024-2025 για την αναμόρφωση 14  επιχειρηματικών πάρκων από τα 27 συνολικά που διαχειρίζεται.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι οι τελευταίες επενδύσεις που έχουν καταγραφεί σε βιομηχανικές περιοχές στην Ελλάδα χρονολογούνται από το 1970.

Οι επενδύσεις σε επιχειρηματικά πάρκα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, απαιτούν τουλάχιστον 20ετή απόσβεση για αυτό και δεν θεωρούνται ελκυστικές.

Η εταιρεία όμως επιθυμεί να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αλλά και τη δική της ρευστότητα που ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα ζητήσει και από τους χρήστες, δηλαδή τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα επιχειρηματικά πάρκα να συνδράμουν μέσα από την αύξηση των κοινοχρήστων ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες στα πάρκα.

Η επένδυση θα γίνει με ίδια κεφάλαια κατά την εκτέλεση του έργου, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικούνται πόροι για το 50%. Επίσης, η τιμολόγηση στους πελάτες-επιχειρήσεις των πάρκων  θα γίνει σταδιακά σε βάθος 20 ετών με μέγιστη ετήσια προσαύξηση χρεώσεων 20%.

Όπως προκύπτει, απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αυτού του πλάνου είναι η συγκατάθεση των ιδιοκτητών γης εντός των Πάρκων, η θετική αξιολόγηση από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την ένταξή της  στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων και το τελικό πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές που αξιολογουν τα σχέδια υπαγωγής στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι περιοχές που θα γίνουν τα έργα

Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αφορούν στις ΒΙ.ΠΕ  Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Λαμίας, Καρδίτσας, Πάτρας, Μελιγαλά και Ηρακλέιου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τα έργα θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες γερασμένες υποδομές και θα συντελέσουν στην ψηφιακή ανάπτυξή τους συμβάλλοντας στη συνολική εξοικονόμηση των πόρων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ κ. Θάνος Ψαθάς,  τα έργα αυτά θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στα ακίνητα και θα μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων  χάρη στην ενεργειακή εξοικονόμηση που συνεπάγονται οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις υποδομές.

Αναλυτικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα βελτίωσης οδών σε 12 ΒΙ.ΠΕ. (7,9 εκατ. ευρώ), επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε 6 ΒΙ.ΠΕ. (7,2 εκατ. ευρώ), έργα ύδρευσης σε 13 ΒΙ.ΠΕ. (14,4 εκατ. ευρώ) και ψηφιακής ανάπτυξης σε 6 ΒΙ.ΠΕ. (3,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα αναπτυχθούν υποδομές 1.000 στρεμμάτων στις ΒΙ.ΠΕ. της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

«Οι επενδύσεις θα πρέπει να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων»

Εν τω μεταξύ, προτάσεις για το επενδυτικό πλάνο που ενέκρινε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025, στο πλαίσιο της προκήρυξης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ετοιμάζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών. Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, που εκπροσωπεί 22 τοπικούς συνδέσμους εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις ΒΙ.ΠΕ της επικράτειας, που αριθμούν περίπου 2.000 επιχειρήσεις, θέτει καίρια ερωτήματα για το πώς και πότε θα γίνουν οι νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δεδομένου ότι στη μεγάλη πλειονότητα των υφιστάμενων Βιομηχανικών Πάρκων δεν έχει μπει ούτε καν ένα καρφί τα τελευταία 50 χρόνια, και μόνον το γεγονός ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στις ΒΙ.ΠΕ αποτελεί είδηση. Προκειμένου, όμως, αυτά να μετασχηματιστούν και σε καλή είδηση για τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, το επενδυτικό πλάνο πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων», λένε από τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ έχει δρομολογήσει με δική του πρωτοβουλία μελέτη καταγραφής των απόλυτα αναγκαίων και επειγουσών υποδομών εντός των Επιχειρηματικών Πάρκων, στο πλαίσιο της οποίας οι επενδυτές-χρήστες αξιολογούν τι λείπει και τι είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει με κανόνες.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ για περίπου 60 χρόνια ήταν κρατική αλλά πλέον το 64% ελέγχεται από την Strix (οντότητα που ανήκει στο fund Blantyre, το οποίο αξιοποιεί τις συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς), το 35% ανήκει στο Υπερταμείο, ενώ η Πειραιώς διατηρεί το 1%. Το business plan της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ προβλέπει μέχρι το 2026 σταθερή κερδοφορία της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Καλαμάτας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Προσφορές στις 11 Οκτωβρίου, ισχυροί διεκδικητές

Αισιοδοξία στο Υπερταμείο για την παρχώρηση, αφού οι ενδιαφερόμενοι είναι μεγάλα σχήματα με συμμετοχή διαχειριστών αεροδρομίων και εγχώριων ομίλων. Έργα αναβάθμισης μετά το α' τρίμηνο του 2025.
Dimitriadis, Ypertameio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπερταμείο, οι νέες θυγατρικές και η συμμαχία με την BlackRock

Το α' εξάμηνο του 2025 σε λειτουργία το Επενδυτικό Ταμείο με «προίκα» 303,5 εκατ. Το «Φαιστός» έχει επενδύσει σε εννέα εταιρείες με 5G τεχνολογίες. Τι σημαίνει η στρατηγική συμμετοχή με 33% στο Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.
businessdaily-Ypertameio-Dimitriadis-Grigoris
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα μερίσματα στο Υπερταμείο, «δύναμη πυρός» για νέες επενδύσεις

Στα 192 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο 9μηνο τα διαθέσιμα του Υπερταμείου χάρη στα αυξημένα μερίσματα από το Ελ. Βενιζέλος. Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις, ενώ τα έσοδά του θα τροφοδοτήσουν και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο όταν συσταθεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΒΑ: Διαβούλευση για το πλάνο των 50 εκατ. για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Το πρόγραμμα των έργων για κάθε πάρκο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διακήρυξης της Δράσης και η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαβούλευση και στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευκαιρία της Ελλάδας να μεγαλώσει τη βιομηχανική της παραγωγή

Οι Ευρωπαίοι φέρνουν πίσω την παραγωγή από τρίτες χώρες με στόχο την αυτονομία σε βιομηχανικά προϊόντα. Οφέλη για την Ελλάδα από την ανακατανομή εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω πολέμου. Οι κινήσεις των Carlsberg, Pepsico και Pyramis.
Aerodromio-Airport-Kalamatas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη «μάχη» επιχειρηματικών ομίλων για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Περιστέρης, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Κωνσταντακόπουλος μαζί με μεγάλους ξένους διαχειριστές αεροδρομίων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση. Τον Φεβρουάριο ο σύμβουλος για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια.