Μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων funds για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα στη ΜΙΡΙΜ, την κορυφαία διοργάνωση του διεθνούς real estate που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την προσοχή των περισσοτέρων να εστιάζεται στα logistics και τον τουρισμό, τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα του συνεδρίου που έλαβε χώρα στις Κάννες της Γαλλίας και φιλοξένησε περίπου 23.000 ανθρώπους του κλάδου, ήταν υποτονικό. Οι επενδυτές κρατάνε μια στάση αναμονής καθώς προστέθηκαν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα στους προβληματισμούς για το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, τον υψηλό πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε μια μεταπανδημική εποχή.
Συμμετέχοντες από την Αθήνα στην MIPIM τονίζουν στο Business Daily ότι το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας που θα μειώσει σημαντικά το country risk της χώρας απασχολεί έντονα τους ξένους επενδυτές, καθώς εξετάζουν αναλυτικά τον επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας. «Μέχρι πρόσφατα, στις επαφές μας με τους επενδυτές δίναμε έμφαση στο Greece story και μιλούσαμε γενικότερα για την χώρα και την αγορά. Τώρα κάνουμε στοχευμένες συναντήσεις και εστιάζουμε σε συγκεκριμένα έργα», υπογραμμίζει στέλεχος της αγοράς.
«Νέες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα από την Goldman Sachs και το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον», προσθέτει ο ίδιος. Στον αντίποδα, άλλοι συμμετέχοντες στην έκθεση διευκρινίζουν ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές δημιουργούν νέες ευκαιρίες καθιστώντας την Ελλάδα λιγότερη ελκυστική ως επενδυτικό προορισμό.
«Οι επενδυτές κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες στην δυτική Ευρώπη», τονίζει ένας ακόμη αξιωματούχος της ελληνικής αγοράς. «Είναι σε αναμονή. Δεν κάνουν μεγάλες κινήσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι στη MIPIM, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) διοργάνωσε εθνικό περίπτερο με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων, όπως η Prodea και η Savills Hellas.
Αναμένεται και συνέχεια για το 2023
Παρά το αρνητικό κλίμα σε πολλές αγορές της Ευρώπης, τα επενδυτικά κεφάλαια που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό συνεχίζουν να αυξάνονται. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι σε ύψος ρεκόρ 30ετίας των 7,22 δισ. έφτασαν το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις προς την χώρα, συνεχίζοντας την σταθερά ανοδική πορεία που έχουν ξεκινήσει από το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό, 1,03 δισ. επενδύθηκε στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας ενώ 918 εκ. ευρώ επενδύθηκαν σε ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων. Σε πρόσφατη έκθεση της με θέμα τη Νομισματική Πολιτική του 2022 η Τράπεζα της Ελλάδας υποστηρίζει ότι η θετική τάση αναμένεται να συνεχιστεί παρά τις αντίξοες συνθήκες.
«Η ελληνική αγορά ακινήτων διατηρεί τη δυναμική της, αν και βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται κυρίως με τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον (αύξηση επιτοκίων, αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος κ.ά.). Το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, αναμένεται να συνεχιστεί και να υποστηριχθεί από αναπλάσεις μεγάλης εμβέλειας και από τη βελτίωση των υποδομών σε εθνικό επίπεδο», προβλέπει η τράπεζα.
Η ανάκαμψη στη Ευρώπη
Στην Ευρώπη εντούτοις παρουσιάζεται μια άλλη εικόνα. Ο πήχης για νέες επενδύσεις ακινήτων παραμένει χαμηλός, ειδικά τώρα που τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα απειλούν την οικονομική ανάπτυξη και τον ρυθμό αύξησης των νέων χορηγήσεων.
Σε ανάλυση της, η Savills τονίζει ότι οι επενδυτές που συνήθως απαιτούν μόχλευση εγκαταλείπουν σταδιακά την ευρωπαϊκή επενδυτική σκηνή, ενώ αυτοί με δικά τους κεφάλαια στοχεύουν σε περιουσιακά στοιχεία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα διεκδικώντας σημαντικές εκπτώσεις.
«Συνολικά, η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η οικονομία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει. Αναμένουμε ο ετήσιος όγκος επενδύσεων στην Ευρώπη να κυμανθεί μεταξύ 330 και 340 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, αντιπροσωπεύοντας ετήσια μείωση 17% έως 20%. Αυτό θα αποτελέσει το χαμηλότερο σημείο από το 2015», υπογραμμίζει η Savills.
«Τα «beds and sheds» θα παραμείνουν οι προτιμώμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι δύο τομείς επωφελούνται από μια διαρθρωτική ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, καμία από τις υποκατηγορίες της αγοράς δεν θα έχει ανοσία στην ύφεση. Ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί πίεση κόστους στις κατοικίες, ενώ τα logistics θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στη ζήτηση από τον μεταποιητικό τομέα, καθώς οι ανάγκες διανομής είναι πιθανό να μειωθούν λόγω των χαμηλότερων λιανικών πωλήσεων», προσθέτει η ίδια.