ΓΔ: 1392.47 -0.37% Τζίρος: 41.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:55:30 DATA
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Kyvernisi
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός, σωρευτική αύξηση 20% από το 2019

Βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 479 ευρώ.

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% στα 780 ευρώ που ξεπέρασε τις προσδοκίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 479 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, που θα ισχύσει από 1η Απριλίου, ενώ υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η νέα αύτη αύξηση προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» συνέχισε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που θέλω να θυμίσω ότι στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

«Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα.

Χατζηδάκης: Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας μετά την αύξηση

Σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η αύξηση αυτή επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και λαμβάνει υπόψην το χρέος στήριξης των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά λαμβάνει υπόψην τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό ανέρχονται σε 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων. Είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2021. Αυτό δείχνει την δυναμική της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο καθαρός κατώτατος, με 14 μισθούς, το 2019 ανερχόταν στα 548 ευρώ, τώρα θα μένουν στον εργαζόμενο 667 ευρώ. Με 12μηνη καταβολή, το 2019 ο καθαρός κατώτατος ήταν 639 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει 778 ευρώ

Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

  • Η πτώση της ανεργίας
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας που θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας στα 479 ευρώ. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στα 399 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν στα 438 ευρώ.

Συνολικά συμπαρασύρονται 19 επίδοματα, είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Απαντάμε στο αίτημα της για στήριξη του εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονόμια, μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύτηκε το φορολογικό περιβάλλον και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρόττηας στους επενδυτές. Προχωράμε μπροστά μην ξεχνώντας ότι πρέπει να έχουμε στο μυλό μας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, θέλουμε αναπτυξιακό μέρισμα με κοινωνικό μέρισμα, αυτό υπηρετούν οι σημερινές μας αποφάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Όπως διευκρινίζει το υπ. Εργασίας θα λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο καθορισμό του κατώτατου μισθού

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 14.00 και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ξεκινάει ο διάλογος για το νέο πλαίσιο καθορισμού του κατώτατου μισθού

Η κα Κεραμέως έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας.