ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shuttestock

Κούρσα για την επενδυτική βαθμίδα, κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα

Να διασφαλίσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο τον Σεπτέμβριο επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στον καναδικό οίκο DBRS. Ποια είναι τα ραντεβού με τους οίκους το 2023.

Την επίσπευση του χρόνου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας βάζει ψηλά στην ατζέντα η κυβέρνηση και σχεδιάζει κινήσεις που θα στείλουν ισχυρά μηνύματα στις αγορές προκειμένου να ξεκλειδώσει την πολυπόθητη αναβάθμιση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το σενάριο προβλέπει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο τον Σεπτέμβριο, αν και διεθνείς αναλυτές τοποθετούν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική κατηγορία προς το τέλος της επόμενης χρονιάς λόγω και του ρευστού πολιτικού σκηνικού που ενέχει το ενδεχόμενο καθυστέρησης στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Για το οικονομικό επιτελείο, κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η επιστροφή της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και η συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις και τον περιορισμό του φορολογικού βάρους στην οικονομία.

Όπως επισημαίνουν τα αρμόδια στελέχη, κινητήριες δυνάμεις στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα είναι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και διακρατικών από το πρώτο μνημόνιο ύψους 2,7 δισ. ευρώ.  Επίσης θετικά λειτουργούν η διασφάλιση της αποπληρωμής του χρέους έως και το 2032 και το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες για την αναχρηματοδότηση ομολόγων είναι χαμηλές, καθώς το 2023 δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσει ισχυρό σήμα αξιοπιστίας για την οικονομία και θα αλλάξει την συμπεριφορά των επενδυτών που δίνουν προτεραιότητα σε υψηλής αξιολόγησης περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα θα φέρει μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων και συνεπώς του κόστους δανεισμού για το δημόσιο σε μια κρίσιμη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού προκαλεί νευρικότητα και αβεβαιότητα στις αγορές.

Τα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης που θα κρίνουν το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας αρχίζουν με τη Fitch, η οποία στις 14 Ιανουαρίου 2023 θα δώσει το πρώτο στίγμα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δυο αξιολογήσεις στις 9 Ιουνίου και 1η Δεκεμβρίου.

Σειρά θα πάρει στις 10 Μαρτίου ο καναδικός οίκος DBRS που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές» και με βάση τη κλίμακα αξιολόγησης η χώρα μας βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πιθανότερο σενάριο, όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, είναι ότι η DBRS θα γίνει ο πρώτος οίκος που θα φέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα -υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ, είναι αρκετή η αναβάθμιση έστω και από μόνο έναν αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody's στις 17 Μαρτίου με το ερώτημα αν θα «λύσει τη σιωπή» της και θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που σήμερα βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, στην κατηγορία «Ba3». Η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία με τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου. Για τις 21 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη ετυμηγορία από την S&P και στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη με την κυβέρνηση να ποντάρει σοβαρά στα δύο ραντεβού για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Αναμένει ανάπτυξη 2,4% για το 2024 με συνεχή μείωση του χρέους

Ο οίκος σε νέα έκθεσή του υποστηρίζει ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ φέτος και θα υποχωρήσει στο 132,8% του ΑΕΠ το 2029, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χαμηλότερο χρέος από την Ιταλία.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκρέμισμα» του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ προβλέπει ο Κ. Χατζηδάκης

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προέβλεψε ότι το χρέος θα συρρικνωθεί στο 130% μέχρι το τέλος του 2028, ενώ σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει τον στόχο και θα ανέλθει σε 2,4% του ΑΕΠ.