ΓΔ: 1471.26 0.63% Τζίρος: 142.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
Φωτό: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Γκρέμισμα» του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ προβλέπει ο Κ. Χατζηδάκης

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προέβλεψε ότι το χρέος θα συρρικνωθεί στο 130% μέχρι το τέλος του 2028, ενώ σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει τον στόχο και θα ανέλθει σε 2,4% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει περίπου κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στο Bloomberg, ενώ προέβλεψε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο από τον στόχο, δίνονται περιθώρια για πρόσθετες δαπάνες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί «κοντά στο 130%» του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του 2028, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές.

«Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», δήλωσε ο υπουργός. Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια μείωση του ποσού που προβλέπει ο Χατζηδάκης αυξάνει την επικείμενη προοπτική να μειωθεί το χρέος χαμηλότερα από αυτό της Ιταλίας.

debt

Η προοπτική της Ελλάδας να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο χρεωμένο κράτος της περιοχής θα ισοδυναμούσε με μια αξιοσημείωτη μεταστροφή για μια χώρα που κάποτε ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένος παρίας εντός της ευρωζώνης και σχεδόν εγκατέλειψε το ενιαίο νόμισμα. Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σημειώνει το Bloomberg, είναι μια οικονομία που ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Αναπτύχθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,2%. Ο κ. Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%.

Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες. «Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά ποσοστό «λίγο υψηλότερο από 3%» το 2025 - από την αρχική πρόβλεψη του 3% - ενώ θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο αυτού του τελευταίου ποσού μέχρι το τέλος του 2028, παρατήρησε ο υπουργός.

Πρόωρη αποπληρωμή

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων διάσωσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τα χρεολύσια δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα επιταχύνει την επιστροφή της βοήθειας που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010, γνωστού ως Δανειακή Διευκόλυνση για την Ελλάδα. Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τις αντοχές της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει σε μια πορεία δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει μια ταχεία προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το placement της Εθνικής

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ένα εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας - σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να συμβεί τον Οκτώβριο - υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς.

Προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις κύριες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στην τράπεζα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Στα 1,7 δισ. ευρώ η συμβολή στο ΑΕΠ της βιομηχανίας χάρτου

«Πέντε χρόνια ανοδικής πορείας για την ελληνική οικονομία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα υπέγραψε Δήλωση Υποστήριξης του Κανόνα Υποκείμενου σε Φορολόγηση

Παρότι η Ελλάδα δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κανόνα STTR, η χώρα μας, μαζί με άλλες 24 κυρίως ανεπτυγμένες οικονομίες, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΟΟΣΑ για υπογραφή της δήλωσης υποστήριξης.