ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
minion
Το κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ το 2016. Πηγή: ΑΠΕ.

Nέες κατοικίες στην Ομόνοια: Η αρχή θα γίνει από το παλιό Μινιόν

Αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής του εμβληματικού κτηρίου από την Dimand και στον σχεδιασμό έχει περιληφθεί η κατασκευή κατοικιών. Κορεσμένο από ξενοδοχεία πλέον το κέντρο της Αθήνας, στροφή των επενδύσεων σε κατοικίες.

Νέο hot spot για την κατασκευή διαμερισμάτων αποτελεί η Ομόνοια, καθώς αρχίζουν τις επόμενες εβδομάδες οι εργασίες ανακατασκευής του εμβληματικού κτηρίου του Μινιόν που θα προσφέρει μια αλλαγή στο τουριστικοποιημένο τοπίο.

Μετά από τα πολυάριθμα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην Ομόνοια, επενδυτές και developers «χτενίζουν» τους δρόμους που οδηγούν στην ιστορική πλατεία για ακίνητα με τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε διαμερίσματα ανεξάρτητα από την αρχική τους χρήση.

Παλιές πολυκατοικίες, αποθήκες, καταστήματα και βιοτεχνίες έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, τη στιγμή που η προσφορά κατοικιών στην Αθήνα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή νέων διαμερισμάτων έχει πολλαπλά οφέλη για την υποβαθμισμένη γειτονιά της Ομόνοιας. Πέραν από την αύξηση της προσφοράς, οι νέες κατοικίες προσφέρουν στεγαστικές λύσεις στους κατοίκους και μειώνουν τον κίνδυνο μετατροπής της Αθήνας σε πόλη τουριστών που θα χάνει την ελκυστικότητα της.

Ένα καινούργιο έργο που για πολλούς είναι game changer για την περιοχή, είναι η ανακατασκευή του κτηρίου του Μινιόν από την Dimand, στο οποίο αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή της πρόσοψης. Το επόμενο διάστημα, επίσης, αναμένεται να αρχίσουν και οι επαφές με υποψήφιους μισθωτές σχετικά με τη χρήση του κτηρίου, τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
 
Πρόκειται για μια επένδυση που θα αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ, το πρώτο μεγάλο έργο μικτής χρήσης της Ομόνοιας, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και θα δημιουργήσει ένα νέο εντυπωσιακό κτίριο που δεν θα φιλοξενεί επισκέπτες των ολίγων ημερών.

Η έλευση των πολυτελών ξενοδοχείων δημιουργεί μια ευφορία στην αγορά λόγω των οικονομικών οφελών. Ωστόσο, αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού ιστού, παρά συμβάλλουν στην υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και διασκέδασης στην καρδιά της Αθήνας. Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, ο υπερτουρισμός είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα.

Αλλαγή σχεδίων

Στα αρχικά σχέδια της Dimand που ανακοινώθηκαν πριν από 12 μήνες ήταν η δημιουργία ενός βιοκλιματικού κτιρίου γραφειακών και εμπορικών χώρων, ενώ στην πορεία προστέθηκαν οι νέες κατοικίες στον σχεδιασμό.

Η αλλαγή των σχεδίων δείχνει τις καινούργιες τάσεις της αγοράς και ότι οι νέοι μεγάλοι παίκτες στοχεύουν σε ένα κομμάτι του real estate που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν οι πιο μικρές και ευέλικτες οικογενειακές εταιρείες.

Ενδεικτικό είναι ότι η Prodea το καλοκαίρι προχώρησε σε μια δυναμική είσοδο στον τομέα των κατοικιών, επιδιώκοντας τη σταδιακή τοποθέτηση έως 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων οικιστικών μονάδων. Σε πρώτη φάση έχει προχωρήσει σε έργα που βρίσκονται σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Πολιτεία, η Νέα Ερυθραία και η Αγία Παρασκευή με έμφαση σε διαμερίσματα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Στον τομέα των εξυπηρετούµενων διαµερισµάτων (serviced apartments) κινείται και η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και στις φοιτητικές κατοικίες σε Αθήνα (Κυψέλη), Πάτρα και Θεσσαλονίκη µε 153 διαµερίσµατα, ενώ δυναµική παρουσία στον τοµέα των οικιστικών projects έχει και η Ten Brinke.

Στο κέντρο δραστηριοποιείται η ισραηλινών συμφερόντων Zoia από το 2017. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 840 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιο της σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Μεταξουργείο και σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό στα 1.000.

Το επόμενο deal στην Ομόνοια

Σε δύο νέες επενδύσεις στην Ομόνοια έχει προχωρήσει η Dimand, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, επίσης, έχει επίσης ποσοστό συμμετοχής στο ξενοδοχείο Moxy, που βρίσκεται στη οδό Σταδίου, μαζί με την Prodea και την EBRD.

Το επόμενο μεγάλο ντιλ που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς είναι τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποχώρηση της ΔΕΗ, καθώς θα απελευθερωθεί ένα οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Χαλκοκονδύλη, 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων.

Για πρώτη φορά από το 1959 θα μείνει ελεύθερο ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο - φιλέτο. Προκειμένου να μετακομίσει σε νέο, υπερσύγχρονο κτίριο η ΔΕΗ έχει πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Αντιστυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

a' katoikia-spitia-athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ζητούν οι δήμοι και τα ξενοδοχεία

Ζητούν ρυθμιστική παρέμβαση με κεντρικό ρόλο των δήμων για τον περιορισμό των κατοικιών που τίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση. Θεσμικές πρωτοβουλίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Τι λέει στο BD αξιωματούχος της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα: Γιατί έγινε μαγνήτης επενδύσεων

Ώθηση στον σχεδιασμό για νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δίνει η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Ποια project ετοιμάζονται, πώς προωθείται η επέκταση της τουριστικής σεζόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πάρτι στα ακίνητα της Μυκόνου, στρέφονται αλλού οι ξένοι

Μετά την κάμψη στον τουρισμό, εμφανίζονται και τα πρώτα αρνητικά σημάδια στα ακίνητα. Πτωτικές πιέσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών. Η έλλειψη νέων υποδομών «ενόχλησε» τους ξένους επενδυτές στα ξενοδοχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα νότια προάστια θα αρχίσει το... φρενάρισμα στις τιμές ακινήτων

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η εξισορρόπηση τιμών στα ακίνητα θα αρχίσει από τα νότια προάστια, όπου οι τιμές «έτρεξαν» περισσότερο. Οι κατοικίες που βγήκαν ήδη προς πώληση και η ειδική κατηγορία super prime.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος επίτροπος Ενέργειας και γιατί ετοιμάζει... πρέσινγκ στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης» και αναμένονται πιέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ η Αθήνα προβληματίζεται για το κόστος των 75 δισ. ευρώ.