Στην αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών που βαθμολογεί, κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και στην αυτόνομη Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) τριών από αυτές τις τράπεζες προχώρησε ο οίκος Moody's.
Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωση του, οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων για δύο τράπεζες μετατράπηκαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παραμένουν θετικές.
Σύμφωνα με την Moody’s, η αναβάθμιση βασίστηκε στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, τις σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση των βασικών κερδών και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για καλύτερα ποσοστά ανάκτησης σε μια ανάλυση σεναρίου εξυγίανσης τραπεζών.
Ειδικότερα, η Moody's αναβάθμισε σήμερα την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1, και την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2. Οι προοπτικές των αξιολογήσεων καταθέσεων και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.
Ο οίκος αξιολόγησης έχει επίσης αναβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRA) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Eurobank και της Alpha Bank σε Ba3(cr) από B1(cr) και για την Τράπεζα Πειραιώς σε B1(cr) από B2(cr).
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Eurobank και της Alpha Bank αναβαθμίστηκαν επίσης σε Ba3 από B2 και για την Τράπεζα Πειραιώς σε B1 από B3. Οι βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις για όλες τις τράπεζες επιβεβαιώθηκαν σε Not-Prime (NP) και οι βραχυπρόθεσμες CRA τους σε NP(cr).
Ταυτόχρονα, η Moody's αναβάθμισε τη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank και της Eurobank σε b3 από caa1 και της Τράπεζας Πειραιώς σε caa1 από caa2.
Όπως αναφέρει ο οίκος η σημερινή αξιολόγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και στις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τους, παράγοντες που ασκούν ανοδικές πιέσεις στους BCAs τους.
Επιπλέον, η αναβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων των τραπεζών αντανακλά επίσης τις πρόσφατες και επικείμενες εκδόσεις χρέους τους που είναι επιλέξιμες για το MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) μέχρι το τέλος του 2025, οι οποίες θα αλλάξουν τη δομή του παθητικού των τραπεζών και θα ενισχύσουν τα διαθέσιμα αποθέματα ασφαλείας για την προστασία των καταθετών.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία της Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν τα υγιή κεφάλαια και τη ρευστότητά τους, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και αξιοποιώντας το δυναμικό οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα επωφεληθεί σημαντικά από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF).
Αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτινάχθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 5% κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες για τις τράπεζες να αυξήσουν τα δανειακά τους βιβλία και να στηρίξουν τα έσοδά τους.
Παρ' όλα αυτά, οι ΔΑΚ των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να περιορίζονται από την ποιότητα των κεφαλαίων τους, με σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) στην κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και από την πρόκληση να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και το κόστος κινδύνου τους, καθώς και να βελτιώσουν τη βασική κερδοφορία τους με τη συγκράτηση των δαπανών και την κράτηση νέων εργασιών.
Αξιολογήσεις των τραπεζών
Η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε B1 από B2, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Ba2 από B1 και την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B2. Το outlook αναβαθμίστηκε σε θετικό από σταθερό.
Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε στο B2 από B3, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων στο Ba3 από B2 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε B1 από B3. Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων υποβαθμίστηκε σε σταθερό από θετικό.
Η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας σε Caa2 από Caa3 και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε B3 από Caa2. Το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων είναι θετικό.
Η Moody’s επιβεβαίωσε και τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της Eurobank σε B1, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Βa2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B1. To οutlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.
Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Attica Bank επιβεβαιώθηκε από τη Moody’s στο Caa3, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Caa1 από Caa2.
Για την Εθνική Τράπεζα, η βασική πιστωτική αξιολόγηση επιβεβαιώθηκε στο B1, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B1. Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.