Με αμείωτους ρυθμούς αυξάνονται και φέτος οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου του 2022.
«Τα στεγαστικά δάνεια συνολικά στον κλάδο αυξήθηκαν με ρυθμούς άνω του 40% το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος, παρά το γεγονός ότι ήδη από την άνοιξη οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στις νέες δανειακές συμβάσεις αύξηση επιτοκίων έως και 40 μονάδες βάσης», εξηγεί στο BusinessDaily πηγή με γνώση του θέματος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ότι και φέτος η ζήτηση στράφηκε συντριπτικά στα δάνεια σταθερού επιτοκίου, τα οποία αντιστοιχούν στο 80-85% του συνόλου των εκταμιεύσεων. «Πάνω από το 50% της παραγωγής αφορά σε στεγαστικά δάνεια με μεγάλη διάρκεια σταθερού επιτοκίου. Το 60% των δανείων αυτών έχουν σταθερό επιτόκιο για ολόκληρη ή σχεδόν ολόκληρη τη διάρκειά τους, δηλαδή 20-30 έτη», αναφέρει η ίδια πηγή.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι μετά και την πρόσφατη αύξηση του Euribor κατά 75 μονάδες βάσης, το κόστος εκταμίευσης δανείων σταθερού επιτοκίου έχει γίνει μη βιώσιμο για τις τράπεζες -οι οποίες ετοιμάζονται για δεύτερο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια προκειμένου να αντιστρέψουν την παραπάνω τάση.
Πάντως, παρά την εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών -τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις προϋποθέτουν ίδια συμμετοχή τουλάχιστον κατά 20-30%- η αγορά real estate μονοπωλείται από συναλλαγές με μετρητά. «Το 85% των αγοραπωλησιών κατοικιών γίνεται με μετρητά -χωρίς καθόλου δανειοδότηση», αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
«Έκρηξη» και στα καταναλωτικά
Με θεαματικούς ρυθμούς αυξήθηκαν και οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, γεγονός πάντως που δεν σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές. «Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε όλες τις τράπεζες να προωθούν εκ νέου την εκταμίευση καταναλωτικών δανείων και, μάλιστα, μέσα από online κανάλια που καθιστούν τη διαδικασία της εκταμίευσης ζήτημα λεπτών», αναφέρουν.
Μια εξήγηση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι πιστωτικές κάρτες έχουν κορεστεί με αγορές και πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τα καταναλωτικά, τα οποία πάντως κάθε άλλο παρά φθηνή λύση χρηματοδότησης είναι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο επιτόκιο στα καταναλωτικά έως 5.000 ευρώ κυμαίνεται στα 12,5% κατά μέσο όρο -με διαφοροποιήσεις αναλόγως του προφίλ του οφειλέτη.
Πτώση στα δάνεια αυτοκινήτου
«Θύμα» της σοβαρής διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν πέσει τα δάνεια αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου διαστήματος, καταγράφεται πτώση 10% στις εκταμιεύσεις -τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Τονίζεται ότι, πλέον, ο χρόνος παράδοσης των νέων οχημάτων υπερβαίνει -κατά πολύ- το έτος, ενώ οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δεν είναι σε θέση καν να τιμολογήσουν τα νέα μοντέλα.