ΓΔ: 1396.04 -0.11% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:31:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

EISPRAXIS: Έρχεται τον Σεπτέμβριο το νέο ηλεκτρονικό υπερόπλο της εφορίας

Με το νέο λογισμικό θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες της ΑΑΔΕ για την παρακολούθηση και αποτελεσματική διαχείριση οφειλών προς το Δημόσιο. Ανοίγει ο δρόμος και για εξπρές επιστροφές φόρων στους δικαιούχους.

Στην ηλεκτρονική καταγραφή πάνω από 4,5 εκατ. οφειλετών στην εφορία και σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αλλά και πλειστηριασμούς για όσους αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα «ρίχνουν φέσια» στο δημόσιο προχωρά η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση από το Σεπτέμβριο του νέου ηλεκτρονικού υπερόπλου με την ονομασία EISPRAXIS.

Την ίδια ώρα θα ανοίξει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές φόρων στους δικαιούχους καθώς θα γίνει πλήρης καταγραφή των ανοιχτών λογαριασμών μεταξύ της εφορίας και των φορολογούμενων τόσο όσον αφορά στις πληρωμές φόρων όσο και στις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. 

Με το νέο σύστημα η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει μηνύματα στους οφειλέτες να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την εφορία είτε με εφάπαξ εξόφληση των χρεών είτε με ένταξη τους σε ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής και θα εξαπολύσει «κυνηγητό» με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τη μεγάλη οικονομική τους επιφάνεια

Το EISPRAXIS θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα με το νέο λογισμικό:

  • Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής με πλέγμα κριτηρίων όπως ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό Οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης αποπληρωμής, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας και άλλα.
  • Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.
  • Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  • Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Παράλληλα θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή από το δημόσιο των οφειλών στους φορολογούμενους οι οποίοι σήμερα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και για χρόνια στην ουρά για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός. Κι αυτό γιατί με το νέο λογισμικό θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και θα υπάρξει σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.