Ικανοποίηση επικρατεί σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) για την επιστροφή των πλειστηριασμών στην κανονικότητα μετά από δύο πανδημικά έτη. Το τελευταίο τρίμηνο, ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασμοί, τα 2/3 περίπου όσων είχαν αναρτηθεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο είχαν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως, εκ των οποίων περίπου το 1/3 αντιστοιχεί σε κατοικίες. Τα υπόλοιπα ενέχυρα που εκπλειστηριάζονται αφορούν είτε εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες κ.α.
Για το διάστημα από 16 Ιουλίου έως το τέλος Αύγουστο, όπου οι πλειστηριασμοί «παγώνουν» λόγω των δικαστικών διακοπών -συνεπώς και των συμβολαιογράφων- έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction.gr σχεδόν 2.800 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι φέτος το διάστημα των δικαστικών διακοπών είναι μειωμένο κατά ένα μήνα, ώστε να ανακτηθεί έδαφος που χάθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Σε κανονικές συνθήκες, οι δικαστικές διακοπές θα άρχιζαν την 1η Ιουλίου και θα έληγαν στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ανακούφιση από τη διάψευση των πρόωρων εκλογών
Με ιδιαίτερη ανακούφιση υποδέχθηκαν δε οι εταιρείες του κλάδου τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που διαψεύδουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Η διεξαγωγή εκλογών, και μάλιστα επαναληπτικών, θα οδηγούσε σε πάγωμα των πλειστηριασμών τουλάχιστον κατά δύο μήνες λόγω της αναστολής στη λειτουργία των δικαστηρίων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος servicer στο BusinessDaily. «Κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών που πήγαν πολύ καλά τους τελευταίους μήνες», προσθέτει.
Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, το 1/3 των συνολικών εισπράξεων έναντι των «κόκκινων» δανείων προέρχονται από ρευστοποιήσεις των ενεχύρων και τα 2/3 από τη θεραπεία των δανείων μέσω ρυθμίσεων.
Περισσότερες ρυθμίσεις, λιγότερους πλειστηριασμούς ζητά το ΥΠΟΙΚ
Πάντως, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπρόσωπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη οι ρυθμίσεις να τεθούν σε προτεραιότητα από τις τράπεζες και τους servicers που φαίνεται πως απορρίπτουν την πλειονότητα των αιτημάτων των κόκκινων πιστωτών.
Όπως τονίστηκε στην εν λόγω σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς συμφωνίες είναι ο μοναδικός ορθόδοξος δρόμος, έτσι ώστε το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος να μπει σε τροχιά διευθέτησης και να αποφευχθούν δυσάρεστες επιλογές όπως, για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, μία επιλογή που φέρεται να αξιοποιούν ιδιαίτερα τράπεζες και servicers.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι τράπεζες προχωρούν σε απορρίψεις ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού, είτε σε διμερές επίπεδο σε ποσοστό 67%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες διαχείρισης διαμορφώνεται στο 34%.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εδώ και κάποιες εβδομάδες λειτουργεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο προβλέπει προστασία και επιδότηση των ευάλωτων με κρατική επιδότηση έως 210 ευρώ για 15 μήνες -μέχρις ότου λειτουργήσει, δηλαδή, ο ειδικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.