Σε χρυσωρυχείο αναδεικνύονται τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για τους παρόχους καθώς αυξάνεται συνεχώς η χρήση τους, ενώ την ίδια στιγμή οι παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής υποχωρούν, κρατώντας τα συνολικά έσοδα των εταιρειών σε στασιμότητα.
Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, τα έσοδα από τα δεδομένα ήταν ο... φτωχός συγγενής στους ισολογισμούς των παρόχων, καθώς ο συνδυασμός αργών ταχυτήτων σύνδεσης, υψηλών χρεώσεων και χαμηλού ενδιαφέροντος των χρηστών κρατούσαν τα έσοδα από data σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων των εταιρειών.
Όμως, καθώς οι φορητές συσκευές και ιδιαίτερα τα smartphones έχουν μετατραπεί στο βασικό εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πραγματοποίησης αγορών, διάδρασης με το Δημόσιο και οργανισμούς αλλά και ψυχαγωγίας, όλος ο κόσμος μετατρέπεται σε έναν «ωκεανό» data, με μεγάλη αύξηση της κατά κεφαλήν χρήσης δεδομένων.
Οι εταιρείες ανακοινώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ στη χρήση δεδομένων, ενώ στοχεύουν να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G σε τουριστικούς προορισμούς, διευκολύνοντας έτσι σε μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα έσοδα τους από υπηρεσίες και ακολουθώντας την ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τα έσοδα από τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Την ίδια στιγμή που τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες φωνής μειώθηκαν το 2021 από τα 508,72 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου σε 506,63 εκατ. ευρώ στο δεύτερο, τα δεδομένα κινητής ανήλθαν σε 305,86 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο έναντι 261 εκατ. ευρώ το πρώτο, σημειώνοντας άνοδο 17%.
Ειδικότερα, από τα 1,6 δισ. ευρώ που ήταν τα συνολικά έσοδα των παρόχων το 2021 από τη λιανική αγορά κινητής, τα 566 εκατ. ευρώ, δηλαδή παραπάνω από το ένα τρίτο, προήλθαν από τις υπηρεσίες δεδομένων. Ωστόσο ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, εκτός από την εκτίναξη της χρήσης δεδομένων έχει οδηγήσει τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά, υποχωρώντας κατακόρυφα σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ το 2015 τα έσοδα των παρόχων ανά GB έφταναν τα 8,3 ευρώ, ενώ το 2021 το ποσό αυτό είχε περιοριστεί στα 0,98 ευρώ ανά GB.
Το 2020 η κίνηση στα δεδομένα αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόνο 17% και ανήλθαν στα 508 εκατ. ευρώ, καθώς οι εταιρείες έριξαν τις χρεώσεις. Για το 2021 ο αριθμός αυτός είναι ακόμα χαμηλότερος με την χρήση να σημειώνει άνοδο κατά 48% την ίδια στιγμή που τα έσοδα όπου ανήλθαν στα 566,8 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν μόλις κατά 11,7%.
Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα νούμερα για το 2022 αναμένεται να είναι ακόμα πιο ανεβασμένα για την χρήση των mobile data ενώ η τιμή τους ανά GB θα υποχωρήσει περισσότερο, καθώς οι πάροχοι προσφέρουν πλέον όλο και περισσότερα προγράμματα unlimited ενώ παράλληλα προσφέρουν συστηματικά δωρεάν δεδομένα ανά περιόδους στους χρήστες.
Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα σε αύξηση χρήσης και μείωσης κόστους
Η χρήση δεδομένων κινητής συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τροχιά μετά το εντυπωσιακό άλμα που πραγματοποίησε το 2020, όπως καταγράφεται και σε πρόσφατη έρευνα της Tefficient για τη χρήση δεδομένων σε 46 χώρες παγκοσμίως.
Στην 3η θέση παγκοσμίως της αύξησης στη χρήση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tefficient, η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην αύξηση της χρήσης δεδομένων καταγράφοντας αύξηση 45%. Μπροστά από την Ελλάδα ήταν μόνο το Περού με αύξηση 53% και η Τσεχία με 52%, ενώ η χώρα μας βρέθηκε μπροστά από το Πακιστάν που σημείωσε άνοδο 43% και ξεπέρασε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κόστους παγκοσμίως η Ελλάδα
Η μείωση του κόστους ανά GB που αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΕΤΤ αντανακλώνται και στην έρευνα της Tefficient με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα έσοδα ανά GB καταγράφοντας πτώση 31% έναντι της περασμένης χρονιάς. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ισπανία με μείωση 35%, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά από το Πακιστάν όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 28%.
Παραμένει χαμηλή η κατανάλωση παρά την έκρηξη της χρήσης
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος χρήσης δεδομένων, η χώρα βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης στη συνολική μηνιαία χρήση data, καθώς είναι στην 38η θέση ανάμεσα στις 46 χώρες φτάνοντας τα 3,8 GB.
Πρώτη στην χρήση δεδομένων κινητής βρίσκεται η Φινλανδία όπου η μηνιαία κατανάλωση δεδομένων κινητής φτάνει τα 28,6 GB ενώ ακολουθεί η Ταΐβάν με 26,6 GB και η Λετονία βρίσκεται στη τρίτη θέση με 26,5 GB. Χαρακτηριστικό της εκτόξευσης που καταγράφει η χρήση δεδομένων κινητής παγκοσμίως αποτελεί το γεγονός ότι στα αντίστοιχα περυσινά νούμερα, οι Φινλανδοί που ήταν και πάλι πρώτοι κατανάλωναν 24,4 GB. Μια επίδοση που θα τους έφερνε σήμερα στην τέταρτη θέση, ενώ και η χρήση στην Ταϊβάν αυξήθηκε καθώς πέρυσι οι χρήστες κατανάλωναν 22,5 GB μηνιαίως.