Την διεξαγωγή πιλοτικής δίκης ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά ζητά η ΔΕΗ από τον Άρειο Πάγο. Η ακρόαση των ενδιαφερομένων στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ έχει οριστεί για τις 14 Ιουνίου.
Η ΔΕΗ ζητά την εκδίκαση του θέματος μέσω πιλοτικής δίκης ώστε να μπορέσει να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα, αμφισβήτηση πληρωμών και νέα βάρη στην επιχείρηση.
Το εν λόγω αίτημα της ΔΕΗ οδηγεί πιθανότατα σε αναβολή την πρώτη δίκη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών - που ήταν να γίνει αύριο 1η Ιουνίου - συλλογικών αγωγών του ΙΝΚΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΟΙΖΩ που ζητεί να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος επιβολής της ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποιεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί ήδη τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμα κι αν δεν καταβληθεί από πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής. Παράλληλα, πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται και ομαδικές αγωγές από σωματεία εμπόρων, βιοτεχνών κ.λπ. Όλες αυτές οι υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο.
Τι είναι η πιλοτική δίκη
Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη.
Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμεί πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Τότε, με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου, επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα -μια κι έξω- πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.