Στο γήπεδο της κυβέρνησης πέταξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το μπαλάκι της ευθύνης για την απόφαση σχετικά με το πιο «καυτό» θέμα της ενεργειακής αγοράς αυτή την περίοδο, δηλαδή ποια κέρδη των παρόχων ενέργειας θα πρέπει να φορολογηθούν με συντελεστή 90%.
Ο κ. Δαγούμας παρουσίασε στη Βουλή τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε η ΡΑΕ σχετικά με τα έκτακτα κέρδη των παρόχων λόγω της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ωστόσο να καταλήξει στο ποσό που θα πρέπει να φορολογηθεί, αφού αυτό, όπως σημείωσε, θα πρέπει να προσδιοριστεί από τις φορολογικές αρχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δαγούμας, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022 τα συνολικά έκτακτα μεικτά κέρδη των παρόχων υπολογίστηκαν στο ποσό των 927,64 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, η ΔΕΗ είχε τη μερίδα του λέοντος με 729,91 εκατ., εκ των οποίων τα 413,98 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στο α’ τρίμηνο του 2022. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είχαν υπερβάλλοντα κέρδη συνολικού ύψους 157,61 εκατ. ευρώ, αλλά σε αντίθεση με τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ύψους 122 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Σε ό,τι αφορά τις μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές οι οποίες δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση τα υπερβάλλοντα κέρδη υπολογίστηκαν σε 39,92 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ στο ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή προχωρά σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις εκπτώσεις των καθετοποιημένων προμηθευτών, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ορισμένους υπολογισμούς, βάσει των οποίων θα μπορούσε να μειωθεί το ποσό των έκτακτων κερδών που θα φορολογηθεί αλλά η ίδια η ΡΑΕ αποφεύγει να αναγνωρίσει ότι αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν δεδομένου ότι, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση Δαγούμα, αυτό είναι μία πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από το υπ. Οικονομικών.
Όπως σημειώνει η ΡΑΕ όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές εμφανίζουν ζημιές στη δραστηριότητα ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2021. Μέρος αυτών των ζημιών μπορεί να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων συμβάσεων με καταναλωτές υψηλής τάσης σε σταθερές τιμές, καθώς και της διατήρησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την ενεργειακή κρίση.
Περαιτέρω, όπως διευκρινίζει η ΡΑΕ, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ερμηνεύουν αυτές τις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια που τους προκάλεσαν ζημιές ως «μία έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους τελικούς καταναλωτές. Εν ολίγοις, η ΡΑΕ παραθέτει το επιχείρημα των προμηθευτών χωρίς να το υιοθετεί, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει απροσδιόριστο μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση το ποσό που θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα υπολογιζόμενα υπερκέρδη, προκειμένου να επιβληθεί ο έκτακτος φόρος.
Σχετικά με τη ΔΕΗ, πάντως, η ΡΑΕ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους 335,99 εκατ. ευρώ, στις οποίες, μάλιστα, η ΔΕΗ περιλαμβάνει και εκπτώσεις που παρείχε πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δηλαδή για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τα σταθερά τιμολόγια τα οποία παρείχαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές πριν από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και τα οποία τους προκάλεσαν ζημιές, αυτά εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου 5% έως 20% των συνολικών ποσοτήτων που εκπροσωπούν.
Γίνεται σαφές ότι μετά τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ το θέμα της επιβολής έκτακτου τέλους στις ενεργειακές εταιρείες περνά στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει τελικά για τη φορολογητέα ύλη, δηλαδή για τα ποσά που θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα συνολικά υπερβάλλοντα κέρδη που υπολόγισε η ΡΑΕ.