Ένα υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο, «Celestyal Crystal», έχει δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ελληνικά και Τουρκικά λιμάνια. Την πόλη είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο πλοίο άλλη μια φορά μέσα στο έτος, και η επίσκεψη του εντάσσεται στην γενικότερη τόνωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, που καταγράφεται την φετινή χρονιά. Η τόνωση αυτή της τουριστικής κίνησης, έχει ενισχύσει ιδιαιτέρως τον κλάδο της κρουαζιέρας.
Με 580 επιβάτες, κυρίως Αμερικάνους, αλλά και Βαλκάνιους, το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal» κατέπλευσε σήμερα στις 10 το πρωί στο λιμάνι τις Θεσσαλονίκης προερχόμενο από τον Πειραιά και θα σαλπάρει στις 7 το απόγευμα για το Κουσάντασι της Τουρκίας. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που «δένει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, από το οποίο σήμερα θα αποβιβαστούν 138 επιβάτες και θα επιβιβαστούν άλλοι 22.
Κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου θα περιηγηθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο τετράωρο city tour που έχει διοργανωθεί, με επισκέψεις σε αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος και τα Κάστρα, ενώ άλλοι θα επισκεφτούν την Βεργίνα Ημαθίας.
Η επταήμερη κρουαζιέρα, που φέρει την επωνυμία «Ειδυλλιακό Αιγαίο», θα συνεχίσει το ταξίδι της για το Κουσάντασι στα παράλια της Μικράς Ασίας και επόμενοι σταθμοί θα είναι η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Μήλος. Τελικός προορισμός θα είναι και πάλι το λιμάνι του Πειραιά.
Σημειώνεται ότι για το 2022 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 61 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, από 17 πέρυσι, και φέτος η άφιξή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ το τελευταίο θα «δέσει» στις 22/12.
Από το 2021, μετά από 15 χρόνια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχοντας εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια και έχοντας ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συστάσεις των εθνικών και περιφερειακών αρχών υγείας και πολιτικής προστασίας, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των λιμένων home port. Με άλλα λόγια, χαρακτηρίστηκε ως λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών.
Έτσι, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί λιμάνι επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων, όχι μόνο για τους ντόπιους επιβάτες, αλλά και για εκείνους που προέρχονται από το εξωτερικό, τόσο από τις κοντινές γειτονικές χώρες, όσο και από κάθε χώρα που διαθέτει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, και οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το νέο αεροδρόμιο και τις ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης.