ΓΔ: 2086.5 -0.99% Τζίρος: 448.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες κρατών μελών της ΕΕ στην είσοδο ευρωπαϊκού κτιρίου στις Βρυξέλλες.

Ευρώπη κατά αμερικανικού σχεδίου: «Κόκκινες γραμμές» σε εδάφη και ασφάλεια

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν εδαφικές παραχωρήσεις πέραν της σημερινής γραμμής επαφής, ζητούν ενισχυμένο ουκρανικό στρατό και ισχυρές εγγυήσεις, ενώ εκφράζουν ενστάσεις στο αμερικανικό σχέδιο ανοικοδόμησης.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung παρουσιάζει τα βασικά σημεία της ευρωπαϊκής αντιπρότασης στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίπτει τη δυνατότητα παραχώρησης ουκρανικών εδαφών που δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ρωσική κατοχή. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή εδαφών θα πρέπει να ξεκινούν από τη σημερινή στρατιωτική γραμμή επαφής.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ζητούν η Ουκρανία να διατηρήσει 800.000 στρατιώτες σε καιρό ειρήνης, αριθμός αυξημένος κατά 200.000 σε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο. Το Reuters σημειώνει ότι έχουν υπάρξει σημαντικές τροποποιήσεις στις αρχικές αμερικανικές προτάσεις σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια στην ΕΕ.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση για επένδυση 100 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπό αμερικανικό έλεγχο, με τις ΗΠΑ να λαμβάνουν το 50% των κερδών.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν επίσης να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφάλειας βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία θα απαιτεί ομοφωνία από όλα τα μέλη. Αν και δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση σε αυτό το σημείο, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλειστεί.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, δεν θα διατηρεί μόνιμες δυνάμεις στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ θα αποζημιωθούν για τις εγγυήσεις ασφάλειας και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν σταδιακά.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι Ευρωπαίοι ζητούν να μην υπάρξει γενική αμνηστία για εγκλήματα πολέμου και απορρίπτουν την αμερικανική πρόταση για προθεσμία 100 ημερών για τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: «Καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Γενεύη ως «καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την ήπειρο δεν παρακάμφθηκαν.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Τελείωσαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας, άγνωστη η αμερικανική συμμετοχή με Ευρωπαίους

Ολοκληρώθηκαν οι πεντάωρες συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στο Βερολίνο. Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους, ενώ μένει αβέβαιη η αμερικανική συμμετοχή στο αποψινό δείπνο με Ευρωπαίους. Επίκεντρο: έδαφος και ασφάλεια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Βερολίνο τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να συναντήσει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χωρίς η κυβέρνηση να έχει επιβεβαιώσει ακόμη την επίσκεψη.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ζούμε σε νέες εποχές, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις της

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη πιο συστηματικά στην άμυνα της, αναφερόμενος στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πιέζεται ο Ζελένσκι.