ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:57:36 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νίκη για την ελληνικότητα της φέτας, παραβίασε τον ευρωπαϊκό νόμο η Δανία

Η εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε το επιχείρημα της Δανίας πως μια απαγόρευση στις εξαγωγές θα αποτελούσε εμπόδιο στο εμπόριο.

Μια σημαντική νίκη στην προσπάθεια της διατήρησης της ελληνικότητας της φέτας προέκυψε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως δήλωσε σήμερα σύμβουλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ, η Δανία παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν εμπόδισε δανικές εταιρείες να παράγουν και να εξάγουν από την ΕΕ λευκό τυρί με την ετικέτα «Φέτα».

Η υπόθεση βρισκόταν εδώ και τρία χρόνια στα δικαστήρια, με την Ελλάδα να προσπαθεί να διατηρήσει την ελληνικότητα του προϊόντος απέναντι σε χώρες όπως η Δανία και η Γαλλία που κάνουν αγώνα για να αποχαρακτηριστεί ως ΠΟΠ η ελληνική φέτα. Η Δανία και οι άλλες χώρες θέλουν να θέσουν ζήτημα σχετικά με την πρόσμειξη αγελαδινού γάλακτος στην φέτα, καθώς για τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, όπως η ουσία τρανσ-γλουταμινάση.

Έπειτα από τρία χρόνια όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Κύπρο, είχε προσφύγει κατά της Δανίας, ισχυριζόμενη ότι η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τον κανονισμό (1151/2012), παραλείποντας να λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης της ονομασίας «φέτα» για τυρί, το οποίο παράγεται στη Δανία, αλλά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταμάρα Καπέτα δήλωσε πως η φέτα έχει καταχωριστεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. «Με την αποτυχία της να σταματήσει τη χρήση από δανούς παραγωγούς της καταχωρισμένης ονομασίας "Φέτα" για τυρί που προοριζόταν για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, η Δανία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ», δήλωσε η Καπέτα.

Η Δανία αντιτείνει ότι ο εν λόγω κανονισμός έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της ΕΕ και ότι δεν καλύπτει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Παραδέχεται συνεπώς ότι δεν λαμβάνει μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς όταν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ δεν έχει συνάψει ήδη διεθνή συμφωνία που να εγγυάται την προστασία της επίμαχης ονομασίας.

Η ίδια απέρριψε το επιχείρημα της Δανίας ότι μια απαγόρευση στις εξαγωγές θα αποτελούσε εμπόδιο στο εμπόριο. «Η κύρια ιδέα πίσω από τον κανονισμό αυτό είναι η βελτίωση της κατάστασης των γεωργικών παραγωγών της ΕΕ μέσω της παροχής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για προϊόντα που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής», δήλωσε η Καπέτα. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα αποφανθεί σχετικά με την υπόθεση μέσα στους επόμενους μήνες, ακολουθεί τέσσερις φορές στις πέντε τις μη δεσμευτικές συστάσεις του γενικού εισαγγελέα.

Υπενθυμίζουμε πως το ζήτημα της ελληνικής φέτας σαν προϊόν ΠΟΠ απασχολεί την ΕΕ από το 1999 όταν Γερμανία, Γαλλία και Δανία θέλησαν να ανατρέψουν την απόφαση της ΕΕ για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της φέτας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις της Ε.Ε για τις ανατιμήσεις

Διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να δοθούν επιδοτήσεις όπου είναι αυτό απαραίτητο ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποίηση προσφυγής της ΕΕ κατά της Δανίας για παραβίαση του ΠΟΠ της φέτας

Τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία με την οποία καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική.