ΓΔ: 2031.81 -0.17% Τζίρος: 220.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Ψηφιακά drones αιωρούνται σε αστικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην άμυνα και την καινοτομία.

Η Δανία δέχεται σουηδικά μέσα anti-drone για τη σύνοδο της ΕΕ

Η Δανία αποδέχθηκε τη στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας για την αντιμετώπιση drones, ενόψει της συνόδου της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, μετά από υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προκάλεσαν αναστάτωση στην αεροπορική κυκλοφορία.

Η Δανία θα αξιοποιήσει τις στρατιωτικές ικανότητες καταπολέμησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών που της προσφέρει η Σουηδία, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Δανίας.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πρότεινε τη στήριξη της χώρας του μετά από σειρά υπερπτήσεων σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια κατά την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία, κυρίως στην Κοπεγχάγη.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας στην πλατφόρμα Χ, "Η Σουηδία πρότεινε να δανείσει στη Δανία στρατιωτική ικανότητα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Δανία δέχτηκε ασφαλώς την προσφορά αυτή".

Η Δανία, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του έτους, θα φιλοξενήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη μια άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Σε σχετικές δηλώσεις στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV4, ο Ουλφ Κρίστερσον τόνισε: "Προτείναμε στη Δανία να τους βοηθήσουμε με τις σουηδικές στρατιωτικές ικανότητες καταπολέμησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών ώστε να διασφαλίσει ότι οι σύνοδοι θα μπορούν να διεξαχθούν".

Η Σουηδία έχει επενδύσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα στην ενίσχυση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον σημείωσε ότι έχουν παραγγελθεί συστήματα αξίας άνω των 10 δισ. κορωνών, ικανά να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα drones και αεροσκάφη, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις σε νέες anti-drone τεχνολογίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόγραμμα Loke, ένα κινητό σύστημα ραντάρ και καταπολέμησης drones, το οποίο αναπτύχθηκε σε μόλις 84 ημέρες από τη βιομηχανία όπλων στην οποία ανήκει η Saab, σε συνεργασία με τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επενδύει σε drones και ΑΙ για ανώτερες αμυντικές δυνάμεις

Τα πεδία μάχης αλλάζουν με κυρίαρχα τα drones, ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε επανεξοπλισμό της Γερμανίας με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μεταρρύθμιση του σχετικού νόμου.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία δεν σκοπεύει να ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 4 στο ΝΑΤΟ

Η Δανία δεν θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ ενεργοποίηση του Άρθρου 4 μετά από παραβιάσεις με drones, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών. Το Άρθρο 4 αφορά διαβουλεύσεις όταν κράτος-μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όσα διεκδικεί η Τουρκία, η Ελλάδα τα έχει ήδη πετύχει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει διασφαλίσει τα ζητούμενα της και τα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενώ για την Τουρκία πλέον αυτά είναι ζητούμενα, απαντώντας σε σχόλια για ελληνοτουρκικές ισορροπίες.