ΓΔ: 1392.89 -0.34% Τζίρος: 36.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:00 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Επίδομα στους ευάλωτους πριν το Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Όλο και πιο κοντά στην ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων για την αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα από την ακρίβεια φέρνουν τη κυβέρνηση οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές εκρήξεις που από την ενέργεια εξαπλώνονται στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα.

Μπροστά στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που δεν αναμένεται να κοπάσει τους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί τη χορήγηση έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης στα αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτατο μισθό, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται τον Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης το 2021 που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την μεγαλύτερη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται σφοδρά από το κύμα ανατιμήσεων, πράγμα που προϋποθέτει την καθιέρωση πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων μέσα από το οποίο θα «φιλτράρονται» οι δικαιούχοι με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δίνοντας στίγμα κυβερνητικών προθέσεων ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι οι κοινωνικά ευάλωτοι που έχουν ανάγκη στήριξης είναι όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και όσοι είναι άνεργοι και συνταξιούχοι με δεδομένα βέβαια και τα περιουσιακά κριτήρια σημειώνοντας ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα για τον εντοπισμό των πραγματικών αδύναμων είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν τα εισοδήματα από την παράτυπη οικονομία.

Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι όποια εισοδηματική ενίσχυση θα είναι στοχευμένη σημειώνοντας την πάγια και κατηγορηματική αντίθεση των δανειστών σε οριζόντια μέτρα ενώ διευκρίνιζε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ.

Υπό αναθεώρηση οι προβλέψεις

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θέτουν το υπουργείο Οικονομικών σε τροχιά αναθεώρησης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και το χρέος.

Είναι βέβαιο ότι τα νέα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών που θα αποτυπωθούν τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπουν υψηλότερο πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης σε σχέση με τις προβλέψεις ανάπτυξη το 2021 και του υψηλότερου για φέτος πληθωρισμού πράγμα που θα οδηγήσει σε αυτόματη συρρίκνωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα απελευθερώσει χώρο για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία.

Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν στο 80% - 85% των αντίστοιχων του 2019 οπότε τυχόν υπέρβαση του στόχου θα προσθέσει ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός, στο 9% η νέα πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023 στο 3%, με την παραδοχή ότι το κύμα ανατιμήσεων θα «πιάσει οροφή» φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διψήφιος πληθωρισμός τον Απρίλιο, αναζητεί νέα μέτρα η κυβέρνηση

Το κύμα της ακρίβειας έχει ξεφύγει από τον χώρο της ενέργειας και επεκτείνεται απειλητικά στα τρόφιμα. Μειώσεις ΦΠΑ και νέα επιταγή για τους ευάλωτους εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος.
bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.