ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
Φώτο: ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ: Παρεμβάσεις ενόψει Προϋπολογισμού 2026 και αντίδραση στο άρθρο 106

Η ΚΕΔΕ θέτει στον Προϋπολογισμό 2026 τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, αντιδρά στο άρθρο 106 για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16 Δεκεμβρίου.

Με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές παρεμβάσεις της Αυτοδιοίκησης ενόψει της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2026 πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για τις πρόσφατες συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Στόχος των επαφών αυτών είναι η διεκδίκηση βιώσιμων λύσεων για τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων και να προωθήσει τα αιτήματα της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, προγραμματίζονται συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Νέα Αριστερά, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Σε συνάντηση με τη Νέα Δημοκρατία, υπήρξε διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία που αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, τα οποία παρέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή, θα εξεταστούν με προσοχή.

Η ΚΕΔΕ, σε εφαρμογή απόφασης του Τακτικού Συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης, καλεί όλους τους αυτοδιοικητικούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων στις 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00. Την επόμενη ημέρα, 17 Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα «Ο νέος Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Κυρίζογλου ανέδειξε το ζήτημα που προκύπτει από το άρθρο 106 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την απαγόρευση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να κατέχουν θέσεις αιρετών στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του και ζήτησε την εξαίρεση των συγκεκριμένων αιρετών.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αντίθεσή του στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Άγιο Φως φτάνει και φέτος σε όλη την Ελλάδα με AEGEAN και Olympic Air

Το Άγιο Φως θα φτάσει και φέτος από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και θα μεταφερθεί σε 11 περιοχές της Ελλάδας το Μεγάλο Σάββατο με προγραμματισμένες και έκτακτες πτήσεις της AEGEAN και Olympic Air.
SKY Express αεροσκάφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η SKY express μεταφέρει το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς σε όλη την Ελλάδα

Η SKY express θα μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως με προγραμματισμένες πτήσεις από την Αθήνα σε επτά προορισμούς: Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Χανιά, Μυτιλήνη, Ρόδο και Σαντορίνη, συνδέοντας όλη την Ελλάδα.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Ελλάδας-Μολδαβίας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα

Υπογράφηκε στην Αθήνα νέα συμφωνία Ελλάδας-Μολδαβίας, με στόχο τη θεσμική ενίσχυση της Μολδαβίας και την προσέγγισή της στην ΕΕ. Τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία θα παρέχει το Υπερταμείο μέσω της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Υστέρηση 386 εκατ. στα φορολογικά έσοδα στο δίμηνο 2026

Στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για Ιανουάριο-Φεβρουάριο σημειώνεται υστέρηση φορολογικών εσόδων κατά 386 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μειωμένων εισπράξεων από φόρους στα ενεργειακά προϊόντα.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα φιλοξενεί την IMPACTS-EDIC και την προεδρία της ΕΕ για e-υπηρεσίες

Η Ελλάδα αποκτά ηγετικό ρόλο στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες της ΕΕ, φιλοξενώντας την έδρα της IMPACTS-EDIC στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναλαμβάνοντας την προεδρία της συνέλευσης των κρατών μελών.