Την ασφυκτική πολιορκία της ελληνικής οικονομίας από τον πληθωρισμό επιβεβαιώνει η Κομισιόν στη νεότερη έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, με προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού το 2022 που έχουν τεράστια απόσταση από τις τελευταίες αντίστοιχες προβλέψεις της ίδιας της Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομικών. Η Κομισιόν, παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία της για το πληθωριστικό ντόμινο που θέτουν σε κίνηση οι υψηλές τιμές της ενέργεια, αλλά και για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο πληθωρισμός ξεφεύγει πλέον από τον έλεγχο και συντρίβει τις προηγούμενες προβλέψεις των Βρυξελλών και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως φαίνεται καθαρά από τη μεγάλη αναθεώρηση στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως εκτιμά, ο μέσος πληθωρισμός το 2022 θα εκτιναχθεί στο 3,1%, για να υποχωρήσει το 2023 στο 1,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες προβλέψεις της η Επιτροπή περίμενε πληθωρισμό μόλις 0,9% το 2022.
Τον Δεκέμβριο, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών έκανε πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) μόλις 0,8% το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ, που διατύπωσε πρόσφατα αρκετά πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2022, είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κινηθεί μεταξύ 1,5% και 1,8%, μια πρόβλεψη που πλέον απέχει επίσης σημαντικά από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν για 3,1%.
Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ
Η χαοτική απόκλιση ανάμεσα στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, στις προηγούμενες εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των Βρυξελλών είναι σαφές ότι αντανακλά τη γενικότερη διάψευση των προβλέψεων στην Ευρώπη για την εξέλιξη του πληθωρισμού, καθώς η αύξησή του αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο επίμονη από τις αρχικές εκτιμήσεις, που βασίζονταν στην πρόβλεψη ότι οι τιμές της ενέργειας θα αποκλιμακωθούν γρήγορα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, προϊδεάζοντας για αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο τρέχον έτος, ομόφωνα τα μέλη του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη του πληθωρισμού, που έφθασε τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη σε επίπεδο ρεκόρ, στο 5,1%, ύστερα από μια επίσης μεγάλη άνοδο τον Δεκέμβριο.
Η Κομισιόν αφήνει στη νεότερη έκθεσή της να διαφανεί ότι παραμένει πολύ ανήσυχη για το ενδεχόμενο να διαψευσθούν και οι νεότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και να αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος μέσα στο 2022, επηρεάζοντας ενδεχομένως αρνητικά και τον ρυθμό ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, ο πληθωρισμός αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οδηγούμενος κυρίως από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Οι τιμές ηλεκτρισμού και καυσίμων αναμένεται ότι θα κορυφωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα υποχωρήσουν αργότερα.
Όμως, το υψηλό κόστος της ενέργειας προβλέπεται από την Κομισιόν ότι θα δημιουργήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων. Όπως τονίζει, τα υψηλά ενεργειακά κόστη αναμένεται ότι θα περάσουν ακολούθως και στους υπόλοιπους συντελεστές του δείκτη τιμών καταναλωτή. Έτσι, ο πληθωρισμός θα ανεβεί φέτος στο 3,1%.
Το επόμενο ντόμινο που ενδέχεται να πέσει, σύμφωνα με την Κομσιόν, αφορά τους μισθούς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή η κεντρική τράπεζα σε όλη την ευρωζώνη, καθώς, εάν αρχίσουν οι αυξημένες τιμές καταναλωτή να επηρεάζουν αυξητικά τις αμοιβές της εργασίας θα εισέλθει η οικονομία σε πληθωριστικό φαύλο κύκλο.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, ως τώρα οι μισθοί στην Ελλάδα δεν έχουν επηρεασθεί ανοδικά από την αύξηση των τιμών, καθώς η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή και είναι ανενεργό μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού. Όμως, τονίζει, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, ενώ το ποσοστό της αύξησης θα καθορισθεί αργότερα φέτος.
Η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει σε ακόμη υψηλότερο ποσοστό από το 3,1% την πρόβλεψή της για τον μέσο πληθωρισμό στην Ελλάδα το 2022, σημειώνοντας ότι στις προβλέψεις της δεν έχει ενσωματωθεί η ενδεχόμενη επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στον πληθωρισμό.
Ένα άλλο ρίσκο που αναφέρει η Επιτροπή, σχετίζεται με την πιθανή επίδραση της αύξησης του πληθωρισμού στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Για το 2022, η Επιτροπή έχει κατεβάσει την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ από το 5,2% στο 4,9%, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας καθοδικής αναθεώρησης, τονίζοντας ότι στην πρόβλεψή της δεν έχει συμπεριληφθεί πιθανή αρνητική επίδραση στην παραγωγή από τη σημαντική αύξηση στα κόστη των εισροών.