Την στρατηγική άντλησης κεφαλαίων για το 2022 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που για τη νέα χρονιά θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσης η έκδοση «πράσινου ομολόγου».
Οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ με βάση τον προγραμματισμό. Και αφορούν αποπληρωμές ομολόγων 8 δισ., τόκους 4,7 δισ., χρηματοδότηση ελλείμματος 2,7 δισ., πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους 5,2 δισ.), και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.).
Η χρηματοδότηση εκτός από τα 12 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές, θα προέλθει και από άλλες πηγές, όπως RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ., επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθούν κατά 6,6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα στο μαξιλάρι.
Όσον αφορά τη χρονιά που φεύγει το 2021 έκλεισε για τον ΟΔΔΗΧ με επτά διεθνείς συναλλαγές μέσω των οποίων αντλήθηκαν 15,8 δισ. ευρώ προσελκύοντας ζήτηση για 125 δισ. ευρώ.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 0,02%, έφτασε το κόστος δανεισμού, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Βέβαια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε και το δημόσιο χρέος σε απόλυτα νούμερα με 350 δισ. ευρώ ή 198% του ΑΕΠ (με δεδομένη την αύξηση του ΑΕΠ το 2021).
Να υπενθυμίσουμε ότι οι οίκοι αξιολόγησης S&P, Scope και DBRS αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας το 2021.