ΓΔ: 1439.24 -0.27% Τζίρος: 21.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έως το ποσό των 10 δισ. θα φθάσει ο δανεισμός του Δημοσίου το 2025

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης. Μέρος των κεφαλαίων θα καταβληθεί για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων από την εποχή των μνημονίων.

Ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ θα δανειστεί η Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Οι νέες εκδόσεις θα είναι τόσο βραχυχρόνιου όσο και μακροχρόνιου ορίζοντα, ενώ μέρος των εσόδων θα δοθεί ώστε να αποπληρωθούν νωρίτερα και δάνεια από τα προγράμματα διάσωσης. 

Όπως σημειώνει τα πρακτορείο η Ελλάδα, η οποία ανέκτησε πέρυσι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, έχει δει τα οικονομικά της να βελτιώνονται και το κόστος δανεισμού της να μειώνεται απότομα, καθώς ανακάμπτει σιγά-σιγά από την οικονομική κατάρρευση της περιόδου 2009-2018, η οποία σχεδόν την ανάγκασε να βγει από την ευρωζώνη.

«Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε 8-10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την ίδια πορεία το 2025 για να μπορέσουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές ομολόγων χωρίς να αυξήσουμε το χρέος μας», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποσό.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ από νέες εκδόσεις ομολόγων και επανακυκλοφορίες ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος. Από το 2020, το χρέος της -το υψηλότερο στην ευρωζώνη- έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 και αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.

Η Ελλάδα το 2022 άρχισε να αποπληρώνει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα δάνεια που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου διάσωσης το 2010-2012, επωφελούμενη από την οικονομική της ανάκαμψη και τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού της. Τον Δεκέμβριο θα αποπληρώσει επίσης 8 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028, καθώς η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2024 και με παρόμοιο ρυθμό το 2025, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης πληρωμής φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 20 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης από το πρώτο δάνειο διάσωσης που ήταν ύψους 53 δισ. ευρώ. Το 2022, η χώρα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Το κράτος αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα - εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων - ύψους 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, βασική προϋπόθεση για να παραμείνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές όταν βυθίστηκε σε μια σχεδόν δεκαετή κρίση χρέους, αναγκάζοντάς την να υπογράψει τρία διεθνή πακέτα διάσωσης ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων ευρώ για να παραμείνει στη ζωή. Επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας το 2023.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Σύμφωνα με το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει 2,1% και κατά το εν λόγω έτος. Συνεχής αποκλιμάκωση χρέους και πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για βεβαιώσεις οφειλών

Η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη από το Ν. 5072/2023 υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών μέχρι την 30η Μαρτίου 2024.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής.