ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανάκαμψη, ρεκόρ πληθωρισμού: Τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για τα στοιχεία ΑΕΠ που ανακοινώνονται σήμερα, ανησυχία για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού. Έρχεται η νέα δόση 765 εκατ. ευρώ με σημερινή απόφαση του Eurogroup.

Τρία ορόσημα για τις εξελίξεις στην οικονομία, που συνδέονται με την ταχύτητα της ανάκαμψης, την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, «τρέχουν» από σήμερα.

Ειδικότερα:

  1. Ρυθμός ανάπτυξης. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν  τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν αισιοδοξία για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Καταλυτικό ρόλο θα έχουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό που κινήθηκαν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από το 2020 οπότε δεν ξεπέρασαν τα 5 δις. ευρώ καθώς και η ανάκαμψη του τζίρου στην αγορά λόγω τόνωσης της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η οικονομία κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες η ισχυρή ανοδική τάση στο ΑΕΠ συνεχίζεται και το τελευταίο τρίμηνο του έτους και δεν αποκλείεται ο πήχης για το 2021 να ανέβει πάνω από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται  ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021 αλλά ασφαλή πρόβλεψη για το ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.
  2. Δόση 765 εκ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα. Το Eurogroup αναμένεται σήμερα να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ. Ωστόσο θα απευθύνει και συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν και αποτελούν προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη. Πάντως νέα δείγματα γραφής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στην επόμενη αξιολόγηση στις 20 - 21 Ιανουαρίου που θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη αφού πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν την μεγάλη ευθεία για την έξοδο από την εποπτεία. Επισημαίνεται ότι η ατζέντα του σημερινού Eurogroup περιλαμβάνει ακόμα τις εκθέσεις μετα- προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022. Ακόμη θα εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Πριν από την συνεδρίαση των 19 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου.
  3. Πληθωριστική ανάφλεξη. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την ερχόμενη Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Νοέμβριο που σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό σπάζοντας το φράγμα του 4,5% από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% το Σεπτέμβριο λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων κυρίως στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ξεφουσκώσουν μετά το δεύτερο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει η ΤτΕ με ρυθμό ανάπτυξης +2,2%

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχιστεί η καλύτερη πορεία της οικονομίας έναντι της ευρωζώνης. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 3%.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.