Τη διατήρηση της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία με ρυθμό ταχύτερο αυτού της ευρωζώνης αναμένει η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής αποτελεί έναν ακόμη υποστηρικτικό παράγοντα για την Ελλάδα.
Ο βρετανικός όμιλος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φθάσει στο 0,8%, δηλαδή θα υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με το 2022, αλλά θα ακολουθήσει πολύ καλύτερη πορεία τόσο το 2024 με ανάπτυξη 1,8% όσο και το 2025 με τον ρυθμό να φθάνει στο 2,4%. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία έφτασε σε απότομο τέλος με την οικονομία να συρρικνώνεται ελαφρά το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα προ πανδημίας επίπεδα. Και δεδομένου του αντίκτυπου της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρώπης, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Εκτιμά ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2% φέτος από 12,5% το 2022, ενώ το 2024 και το 2025 θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 2,5% και 1,9% αντίστοιχα. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα βρεθεί φέτος στο 165% πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 161% το 2024 και στο 157% το 2025, ενώ οι επενδύσεις από αύξηση 19,8% το 2022, φέτος θα κινηθούν στο +5,9%, το 2024 στο +3,8% και το 2025 στο +4,7%.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι παρά την ήπια πορεία της το 2023 η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στέλνει καλύτερα μηνύματα σε σύγκριση με την ευρωζώνη, με αρκετούς δείκτες, όπως ο ΡΜΙ να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ συνεχίζεται η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας συνεχίζει να κινείται σε θετικούς ρυθμούς.
Αν και η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ, τα δημοσιονομικά της μεγέθη για το ορατό μέλλον δεν δημιουργούν κάποια ανησυχία, ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές ως ποσοστό των κρατικών εσόδων και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι η υψηλότερη από την αναδιάρθρωση του 2012. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογα της, εάν και όταν ενεργοποιήσει το μέσο προστασίας της μετάβασης.