Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών διαπραγματεύονται σε discount περίπου 35% - 40% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ.
Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την JP Morgan οι εγχώριες τράπεζες, διαπραγματεύονται με 40% discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο, ενώ εκτιμά ότι και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε υψηλότερα επίπεδα, από τα τρέχοντα, θέτουν τις τιμές- στόχους των τραπεζικών μετοχών οι διεθνείς οίκοι. Η JP Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου έως και 35% βλέπει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Δίνει τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha με περιθώριο ανόδου 35%, το 1,20 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 29%, τα 3,30 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 20% και τα 1,90 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 29%.
Η Bank of America δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ, για την Eurobank στα 1,15 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,40 ευρώ.
Η Morgan Stanley θέτει για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,07 ευρώ, για τις Alpha Bank τα 1,40 ευρώ και για την Πειραιώς θέτει τιμή- στόχο τα 1,52 ευρώ.
H HSBC επισημαίνει ότι σαφώς ένα σημαντικό μέρος του θετικού story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες - αντιπροσωπεύουν το 35,5% του FTSE Ελλάδας. Εδώ, το P/E είναι 7,0 για το 2021 και 7,1 για το 2022, ενώ η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση.
Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά.
Προς μονοψήφια NPEs
Μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από το 10%, μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα τέλη του 2022, προβλέπουν τα πλάνα των συστημικών τραπεζών, με βάση τα οποία το στοκ των κόκκινων δανείων θα υποχωρήσει στα 16 με 18 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος της πανδημίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και στην ποιότητα του ενεργητικού ήταν περιορισμένος, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να μην είναι σαφής πριν από το 2022, όταν λήξουν οι εγγυήσεις του δημόσιου τομέα.
Η BofA εκτιμά ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα επιδείξουν μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το 2022, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα, δεδομένου του σημείου εκκίνησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America για την Alpha Bank ο στόχος για τον δείκτη NPE είναι στο 13% το 2021 και στο 7% το 2022. Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy (10,8 δισ. ευρώ), η Alpha σχεδιάζει να πουλήσει NPE ύψους 8,1 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη του στόχου NPE 13% το 2021 και 7% στο 2022.
Σε ό,τι αφορά την Eurobank, ο δείκτης NPE τοποθετείται στο 7,3% μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico (η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους).
Στην Εθνική Τράπεζα στόχος είναι τα κόκκινα δάνεια να οδηγηθούν στο 7% το 2022.
Τέλος, το σχέδιο μείωσης των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς είναι σε καλό δρόμο, με τον δείκτη NPE να αγγίζει μονοψήφια επίπεδα της τάξης του 9% έως τις αρχές του 2022. Η μείωση των NPEs τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, από τις συναλλαγές Phoenix, Vega και Sunrise 1, καθώς και από τις οργανικές ροές.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs, η JP Morgan σημειώνει ότι η μείωση, μέσω τιτλοποιήσεων, κινείται ταχύτερα απ' όσο προβλεπόταν και οι κίνδυνοι εκτέλεσης στο μέτωπο αυτό από εδώ και στο εξής περιορίζονται.
Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022.