Σχέδιο δράσης σε 4 καυτά μέτωπα της οικονομίας με ιδιαίτερη βαρύτητα για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο.
Η ατζέντα περιλαμβάνει νέα έξοδο στις αγορές και πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων, ταχεία ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης, εξοικονόμηση χώρου στον νέο προϋπολογισμό για τον εμπλουτισμό του πακέτου των ελαφρύνσεων και επιτάχυνση της άρσης του ασφυκτικού καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει τις ακόλουθες κινήσεις:
- Νέα ομολογιακή έκδοση και πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία που δημιουργούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας. Αν και έχει ήδη καλυφθεί ο στόχος των 14 δισ. ευρώ για το φετινό δανειακό πρόγραμμα ωστόσο στόχος είναι η άντληση φθηνής ρευστότητας για την εξόφληση με χαμηλότερο κόστος ακριβών εκδόσεων. Προτεραιότητα το τελευταίο ανοιχτό γραμμάτιο του 1,857 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει μέσα στο 2022 καθώς και τα διακρατικά δάνεια (GLF) από το 1ο Μνημόνιο. Μέρος των δανείων αυτών ύψους 2,64 δισ. ευρώ λήγει το 2022. Παράλληλα στρατηγικός στόχος είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του επόμενου έτους έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να φύγουν από την κατηγορία «σκουπίδια». Σημειώνεται ότι υπολείπονται τουλάχιστον ακόμα δύο σκαλοπάτια από το investment grade, ενώ η λήξη του έκτακτου λόγω της πανδημίας προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενδεχομένως να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που έως τότε η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας παραμείνει εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
- Εξπρές ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης. Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για να ακολουθήσουν οι επικεφαλής μέσα στον Οκτώβριο. Παρά τα πολλά και δύσκολα μέτωπα στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες με αιχμή του δόρατος την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου στους ιδιώτες προκειμένου η χώρα να λάβει μια ακόμη δόση από ΑNFA’s και SMP’s ύψους 747 εκ. ευρώ με την έκθεση που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν τον Νοέμβριο, πράγμα που θα ενισχύσει τη ρευστότητα του δημοσίου και θα στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
- Σε τροχιά εξυγίανσης και μείωσης του φορολογικού βάρους ο προϋπολογισμός του 2022. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο νέος προϋπολογισμός θα κινείται στο δρόμο της μείωσης του ελλείμματος κυρίως μέσω της εξοικονόμησης πόρων από την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και ταυτόχρονα θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις και ενίσχυση των εισοδημάτων και της απασχόλησης λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Πάντως στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο θα φανεί αν θα υπάρξουν πρόσθετα σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ μέτρα όπως η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς η πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στη περιοχή του 6,4%-6,5% για φέτος απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για συμπληρωματικές παρεμβάσεις.
- Νωρίτερα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία. Για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βασική προτεραιότητα η επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022. Ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για να βγει η ελληνική οικονομία από την ασφυκτική επιτήρηση των Βρυξελλών την ερχόμενη Άνοιξη αντί το Δεκέμβριο του 2022 όπως προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα κε πληροφορίες το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ), οι οποίοι εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά την ελληνική πρόταση. Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι οι περισσότερες εκκρεμότητες που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία με τη Κομισιόν για πρόωρη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ.