Με επιφυλάξεις από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ για την πρόταση της ΡΑΕ και πρόταση από την πλευρά της ΔΕΗ για τη δημιουργία εφεδρειών ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενεργοποίησης μεγάλων όγκων ενέργειας, που στη συνέχεια ανακατανέμονται, επιβαρύνοντας τις τιμές, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής αρχής για την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ τονίζει στο κείμενό της ότι η πρόταση της ΡΑΕ δεν εστιάζει στη μείωση των ποσοτήτων ενέργειας ανακατανομής, παρά μόνον στον τρόπο που θα γίνεται η διάκριση της ενέργειας αυτής από την ενέργεια εξισορρόπησης. Κατά τη ΔΕΗ το πρόβλημα στην αγορά προέρχεται από τον αρχικό σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως αναφέρει και ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του.
Για να υπάρξει αντιμετώπιση της ενεργοποίησης μεγάλων όγκων ενέργειας για ανακατανομή, η ΔΕΗ προτείνει τη δημιουργία διακριτής αγορά εφεδρειών πριν από την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Μάλιστα, η αγορά εφεδρειών είναι μία από τις δράσεις που προτείνει και το Market Reform Plan. Όπως επισημαίνει με τη λύση αυτή οι συμμετέχοντες δηλώνουν σε πλατφόρμα του Διαχειριστή την κατανομή των εφεδρειών που τους έχουν απονεμηθεί και τις αρχικές θέσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η αγορά εφεδρειών θα εξαλείψει την ενεργοποίηση ανακαταναμής κατά τη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αφού οι συμμετέχοντες θα έχουν μεριμνήσει για τη διαμόρφωση εφικτών προγραμμάτων αγοράς για τις οντότητες που εκπροσωπούν στην προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η διάκριση της ανακατανομής από την ενέργεια εξισορρόπησης.
Στο κείμενο που υπέβαλε στη διαβούλευση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την πρόταση που έχει υποβληθεί ως ημιτελή και προτείνει δύο άξονες για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος και ζητά να εξεταστούν τα ρυθμιστικά σχεδιαζόμενα όρια τιμών της αγοράς εξισορρόπησης. Ειδικότερα, η ΔΕΗ προτείνει τη δομή με διακριτή αγορά εφεδρειών, που καθιστά πιο εύκολη τη διάκριση της ανακατανομής από την ενέργεια εξισορρόπησης. Στον δεύτερο άξονα εντοπίζει πως στον υφιστάμενο σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, η απαίτηση για ορθή καταγραφή των ενεργοποιήσεων εκτός εξισορρόπησης στον πραγματικό χρόνο θα πρέπει να αποτυπώνεται και στις διαδικασίες και στα συστήματα εξισορρόπησης του Διαχειριστή.
Από την πλευρά τους οι ενεργοβόροι καταναλωτές θεωρούν ότι δεν έχουν προταθεί οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει στο κείμενό της ότι οι «οι ποσότητες ανακατανομής (activated energy) είναι σημαντικά μεγάλες λόγω του μοντέλου κεντρικής κατανομής (central dispatch) που έχει επιλεγεί και της δυνατότητας των παραγωγών να ενεργοποιήσουν προς όφελος τους εντολές ανακατανομής προσαρμόζοντας τις προσφορές τους ανάλογα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Αγορά Εξισορρόπησης».
Αναφορικά με τον τρόπο εκκαθάρισης της ποσότητας ενέργειας που χαρακτηρίζεται ως ανακατανομή η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει «ανεξάρτητα εάν η μονάδα σχετίζεται με τον λόγο της ανακατανομής ή ενεργοποιείται αντίρροπα προκειμένου να διατηρηθεί το ισοζύγιο ενέργειας, να εκκαθαρίζονται για μεν την ανοδική ενέργεια ανακατανομής βάσει του μεταβλητού κόστους και για δε την καθοδική ενέργεια ανακατανομής βάσει της Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για λόγους ίσης μεταχείρισης. Σε κάθε περίπτωση με αυτή τη ρύθμιση δεν προκύπτει οικονομική ζημία για τη μονάδα που ενεργοποιείται αντίρροπα, η οποία εκτός των άλλων μπορεί να ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη».