ΓΔ: 1393.11 -0.32% Τζίρος: 30.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:30 DATA
Χάρης Θεοχάρης
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Νέο ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από το «κόκκινο» των Γερμανών

Στις επικίνδυνες περιοχές κατατάσσουν την Ελλάδα οι γερμανικές αρχές μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία της τουριστικής σεζόν. Τι σημαίνει η νέα σύσταση.

Νέο ισχυρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό φέρνει η αλλαγή στάσης της Γερμανίας που τοποθέτησε στο «κόκκινο» την Ελλάδα ως επικίνδυνη χώρα στο θέμα της πανδημίας, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, κάτι που αλλάζει ξανά τα δεδομένα, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε εισπράξεις.

Μετά τη δεύτερη σε εισπράξεις τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, τη Βρετανία, που έως τις 19 Ιουλίου παραμένει κλειστή, ακυρώνοντας ουσιαστικά και έναν από τους καλύτερους μήνες της σεζόν, ήρθε η χθεσινή είδηση από τη Γερμανία να σφίξει περαιτέρω τον κλοιό στην ήδη δύσκολη φετινή σεζόν.

Η Γερμανία λοιπόν αναθεωρεί την πολιτική της εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, βάζοντας τώρα στο «κόκκινο» την Ελλάδα, την Ολλανδία αλλά και περιοχές της Δανίας. Ειδικότερα, τo Robert Koch Institute (ο ΕΟΔΥ της Γερμανίας) ανακοίνωσε -όπως μετέδωσε χθες το Reuters- ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Γερμανοί τουρίστες - οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι - θα επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους με την επίδειξη αρνητικού τεστ καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αναγκασμένοι να μπουν σε καραντίνα. Πρόκειται για μια απόφαση που ισοδυναμεί με σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα. Αιτία γι' αυτή την αλλαγή, είναι τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού και κυρίως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η απόφαση αυτή, αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα από Γερμανία σε Ελλάδα, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό. Η απόφαση έρχεται στην καρδιά της τουριστικής σεζόν και στην περίοδο που η πλειονότητα των Ευρωπαίων ξεκινούν τις διακοπές τους. Και όλα αυτά, μολονότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport από τις επιδόσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Ιούνιο δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση επιβατικής κίνησης συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως αλλάζει άρδην το σκηνικό και δύναται να ανακόψει το όποιο momentum πάει να δημιουργηθεί καθώς μπαίνουμε στην «καρδιά» της τουριστικής κίνησης. Έτσι, μολονότι οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι θεσμικοί παράγοντες εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να κάνουν εκτιμήσεις για τη σεζόν, εκ των πραγμάτων καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολος ο (αρχικός) στόχος της Ελλάδας που όταν ξεκινούσε η σεζόν αποσκοπούσε σε επίπεδο εισπράξεων μεταξύ 40% έως 50% των επιδόσεων του 2019. Ο στόχος για εισπράξεις 9 δισ. ευρώ (οι εισπράξεις του 2019 ήταν 18,2 δισ. ευρώ) καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος, ενώ πιο ρεαλιστικό σενάριο φαίνεται ένα επίπεδο εισπράξεων 6-6,5 δισ. ευρώ, ήτοι επίπεδο 35% των επιδόσεων του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη στο «πορτοκαλί» επίπεδο τέθηκαν οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Η Γερμανία, κορυφαία τουριστική δεξαμενή

Η Γερμανία είναι η κορυφαία τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε εισπράξεις. Το 2019, μια χρονιά που ο τουρισμός στην Ελλάδα απογείωσε το ΑΕΠ, είχαν αφιχθεί στη χώρα μας 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες (+13% έναντι του 2018). Είχαν πραγματοποιήσει 37,313 εκατ. διανυκτερεύσεις (+16%), ενώ απέφεραν 2,959 δισ. ευρώ (+17%) εισπράξεις.

Το 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 56% στο Q3. Επίσης, το 2019, το 29% των αφίξεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 49% στο Q3, ενώ το 28% των διανυκτερεύσεων που έκαναν έγινε στο Q2 και το 54% στο Q3.

Το 2020, όταν και ο κόσμος βρισκόταν στους πρώτους μήνες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα ήταν ισχυρότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. ευρώ, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση των Γερμανών παρουσίασε πτώση κατά 62,1% και διαμορφώθηκε στις 1,526 εκατ. ταξιδιώτες.

Δεύτερη σε αφίξεις αλλά και εισπράξεις αγορά για τον ελληνικό τουρισμό είναι η Βρετανία. Το 2019 είχαν εισέλθει στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 3,499 εκατ. Βρετανοί τουρίστες (αύξηση 11% έναντι του 2018), πραγματοποίησαν 30,3 εκατ. διανυκτερεύσεις (+13%), ενώ έφεραν έσοδα 2,564 δισ. ευρώ. Ακόμη και πέρυσι, σε μια κάκιστη σεζόν για τον τουρισμό, είχαν έρθει στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο Βρετανοί τουρίστες αφήνοντας 749 εκατ. ευρώ έσοδα. Οι ΗΠΑ αποτελούν την 3η αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 1,179 εκατ. Αμερικανοί για τουρισμό (+4%), έκαναν 12,457 εκατ. διανυκτερεύσεις (+5%), ενώ απέφεραν 1,189 δισ. ευρώ εισπράξεις.

Χ. Θεοχάρης: Πολύ σημαντική η γερμανική αγορά

Τη σημαντική συνεισφορά της Γερμανίας στην τουριστική οικονομία της Ελλάδας είχε αναδείξει και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι και εφέτος θα πρωταγωνιστήσει στις ροές τουριστών προς τη χώρα μας. Ήδη για τον μήνα Ιούνιο τα πρώτα στοιχεία έδειξαν 260.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα από τη Γερμανία, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς εφέτος, όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός.

Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές Ιουνίου η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «επικίνδυνων» λόγω κορονοϊού χωρών, με το υπουργείο Τουρισμού να κάνει τότε λόγο για «γερμανική τονωτική ένεση στον τουρισμό» καθώς θα διευκολύνονταν οι αφίξεις και αναχωρήσεις των επιβατών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης ο τουρισμός, προσδοκίες για νέο ρεκόρ εισπράξεων

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους. Η σεζόν άρχισε φέτος νωρίτερα με μεγάλες πληρότητες. Έντονη η διάθεση για ταξίδια μετά την πανδημία του κορονοϊού.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

Προβληματισμός για την παράταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από Βρετανία και την υποτονικότητα στις κρατήσεις. Ποιες είναι οι τρεις κύριες αγορές όπου θα δοθεί η «μάχη». Παράταση στήριξης θέλει ο ΣΕΤΕ.