Ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, με το επιτόκιο να υποχωρεί τελικά στο Mid Swap + 85 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,9%.
Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, παρ΄ όλα αυτά, το τεράστιο ποσό ζήτησης είναι «φουσκωμένο» και από τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα hedge funds σε όλες τις δημοπρασίες ομολόγων της ευρωζώνης υποβάλλουν προσφορές πέραν του ποσού που πραγματικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν, επειδή γνωρίζουν ότι η τελική κατανομή των τίτλων γίνεται υπέρ των πιο συντηρητικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων (real money funds). Σημειώνεται ότι οι προσφορές ξεπέρασαν και το ύψος της αρχικής έκδοσης τον Ιανουάριο, στην οποία η ζήτηση διαμορφώθηκε περίπου στα 25 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο Mid Swap + 90 μονάδες βάσης δηλαδή περί το 1%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μονάδες βάσης + mid swap,δηλαδή σε απόδοση 0,94%.
Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η ΗSBC, η JP Morgan και η Nomura. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί, ενώ πρόκειται για την 4η έκδοση μέσα στο 2021.
Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τον Ιανουάριο, καταγράφηκε ιστορική επιτυχία μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς η απόδοση διάθεση υποχώρησε στις 80 μονάδες βάσης (0,80%), με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα της έκδοσης, η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφωνόταν σε 0,669%.
Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, με επιτόκιο στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις ευρώ.
Η τρίτη έγινε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172%.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, αντλώντας 12 δισ. ευρώ, με τελευταία την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου με μηδενικό κουπόνι. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια, ώστε να διατηρούνται σε υψηλή στάθμη τα ταμειακά διαθέσιμα, σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ χαμηλές, κυρίως χάρη στις αγορές από την ΕΚΤ και διευκολύνουν τον δανεισμό του Δημοσίου. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου μήνα, έσπασε το φράγμα του 1% ενδοσυνεδριακά το περιθώριο (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα κινείται κοντά στο 0,821% και το spread έναντι των γερμανικών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.