Την ανάγκη να συνεχιστεί η ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική και η μετατόπιση των προσωρινών μέτρων στήριξης σε μια κατεύθυνση ανάπτυξη, με την εκμεταλλεύση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω ταχύτατων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λισαβόνα όπου θα συζητηθεί το περίγραμμα του νέου μοντέλου με μόνιμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποτροπή κύματος πτωχεύσεων εταιρειών και απωλειών θέσεων εργασίας, που θα αντικαταστήσει τα οριζόντια και ευρείας έκτασης μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «η Ευρώπη αντιμετώπισε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά:
1. Πρέπει να συνεχίσουμε την ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.
2. Πρέπει να μετατοπίσουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης.
3. Πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το Ταμείο Ανάκαμψης, το ταχύτερο δυνατό, μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
4. Πρέπει να επανεξετάσουμε το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.
Εάν εφαρμόσουμε όλες αυτές τις πολιτικές, θα πετύχουμε υψηλή, ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin θα παρουσιάσει στοιχεία για το μέγεθος της ζημίας συνολικά στην οικονομία και σε κρίσιμους κλάδους και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σταδιακής απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τον Ιούνιο.
Τα φθηνά δάνεια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα «κουρέματα» στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από την επιδότηση παγίων δαπανών και των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια («Γέφυρα 2») και τα ειδικά προγράμματα για την εστίαση και τον τουρισμό. Σημειώνεται ότι η ταμειακή επιβάρυνση του Δημοσίου από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχει εκτιναχθεί φέτος στα 15 δισ. ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 7,2 δισ. ευρώ.