ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πώς η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σώσει μια επιχείρηση

Η αντιμετώπιση της καταστροφής του εργοστασίου της Sunlight στην Ξάνθη με την μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ αποδεικνύει γιατί η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να αποτελεί στρατηγική επιλογή μιας επιχείρησης.

Πρώτη Μαΐου 2018. Μια πυρκαγιά καταστρέφει το εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη με τους εργαζόμενους να αισθάνονται εύλογα ανησυχία για το μέλλον τους, ενώ η διοίκηση της εταιρείας σπεύδει στον τόπο του ατυχήματος. Η μονάδα της Ξάνθης εξάλλου αποτελεί τον βασικό πυρήνα της παραγωγής της επιτυχημένης ελληνικής εταιρείας.

Μετά από ένα χρόνο, όλα είναι διαφορετικά. Πλέον η Sunlight διαθέτει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχασαν τις δουλειές τους, αλλά αντιθέτως άνοιξαν και 200 νέες θέσεις εργασίας, με το 8% του πληθυσμού της Ξάνθης να απασχολείται στην βασική μονάδα της Sunlight. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 25% και δημιουργήθηκαν νέα καινοτόμα προϊόντα.

Κάποτε μια καταστροφική πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους θα ήταν αρκετή για να οδηγήσει αργά ή γρήγορα μια επιχείρηση σε λουκέτο. Η Sunlight, όμως, αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του εργοστασίου, καθώς είχε στο πλάι της, μια ομάδα σημαντικών συμμάχων.

Το ασφαλιστικό σχήμα των ERGO, Ευρώπη, Interamerican, Generali, Eurolife, Ορίζων Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη και Interasco υπό τον συντονισμό της AON σε συνεργασία με την διοίκηση της Sunlight έδρασαν ταχύτατα ώστε να επιστρέψει η εταιρεία σε πλήρη λειτουργία χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας. Η αποζημίωση των 66 εκατ. Ευρώ που δόθηκε είναι η μεγαλύτερη που έχει καταβληθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους θεσμούς στην Ελλάδα, καθώς αριθμεί περισσότερα από 130 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ ο κλάδος για κάθε ευρώ κύκλου εργασιών που σημειώνει, διαθέτει περίπου άλλο ένα ευρώ ως ίδια κεφάλαια.

Επικίνδυνη η έλλειψη ασφάλισης

«Το να είσαι ανασφάλιστος είναι οικονομικά και κοινωνικά επικίνδυνο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ασφαλιστική κάλυψη του εργοστασίου της Sunlight, και σημείωσε ότι πρέπει το κράτος να παραμερίσει τη δυσπιστία απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανασφάλιστες ή υποασφαλισμένες είναι η πλειονότητα, ενώ το πρόσφατο παράδειγμα με την κατάρρευση της Thomas Cook κατέδειξε το πόσο απροστάτευτες παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι σε καταστάσεις κρίσης.

«Για κάποιες επιχειρήσεις, η έννοια της ασφάλισης δεν βρίσκεται ούτε στα πρώτα εκατό πράγματα που σκέφτεται ο διευθύνων σύμβουλός της. Όταν όμως συμβαίνει το κακό, τότε είναι αργά», πρόσθεσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας πως σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν απροστάτευτες σε περίπτωση ζημιάς και τόνισε πως κυβέρνηση και ιδιωτικές ασφαλιστικές πρέπει να συνεργαστούν.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστικής, Νίκος Μακρόπουλος, επισήμανε πως τώρα που αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της ασφάλισης στο επιχειρείν, καθώς ο ρόλος τους είναι απαραίτητος.

Με την κλιματική αλλαγή να εντείνεται, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μαργαρίτα Αντωνάκη, υπογράμμισε πως το 11,4% των αποζημιώσεων αφορούν έντονα καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποτελούν μακροπρόθεσμους συνεργάτες των επιχειρήσεων» σημείωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος της Olympia (μητρική εταιρεία της Sunlight) κ. Γιάννης Καραγιάννης επισημαίνοντας πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι ασφαλισμένες είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν υπάρχει ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα μας.

Η έλλειψη ασφάλισης απαντάται κυρίως στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις καθώς πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν οτι η καταστροφή δεν θα χτυπήσει εύκολα την πόρτα τους. Γι αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν υποασφαλισμένες ή τελείως ανασφάλιστες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, Γιάννης Καντώρος τόνισε πως «το πρόβλημα στο ελληνικό επιχειρείν είναι ότι καθώς κατεβαίνουμε στην πυραμίδα το ποσοστό ασφάλισης μειώνεται δραματικά. Μόλις το 25% των επιχειρήσεων αυτών είναι ασφαλισμένο. Οι πιθανότητες επιβίωσης από μια καταστροφική ζημιά σε μια μεσαία επιχείρηση είναι απειροελάχιστες».

Ο Πάνος Δημητρίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas απο την πλευρά του δήλωσε πως για την έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα ευθύνεται και το κράτος που για χρόνια έκανε «pampering», μην αφήνοντας τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Υπογράμμισε πως τα συνολικά ασφάλιστρα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 2,2%, και η Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα της Βουλγαρίας που είναι 2,1%. Αν συγκριθούμε με την Πορτογαλία, μια χώρα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα ο σχετικός δείκτης είναι είναι 5,5 όταν η Κύπρος έχει 4,4.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μετρητά δεν είναι... βασιλιάς: Οι έμποροι προτιμούν ψηφιακές πληρωμές

Περισσότεροι από 6 στους 10 εμπόρους προτιμούν πληρωμές χωρίς μετρητά και σχεδόν οι μισοί λένε ότι θα αρνούνταν τα μετρητά, εάν μπορούσαν. Πάνω από 3 δισ. ο αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά το 2024.