ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
tilergasia-ergasia
Φώτο: Shutterstock

Μόνιμη αξιοποίηση της τηλεργασίας θέλουν 6 στους 10 Έλληνες εργοδότες

Οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας. Θα παροτρύνουν επίσης να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοί τους.

Έτοιμοι να μονιμοποιήσουν την τηλεργασία και να την εντάξουν σε ένα υβριδικό μοντέλο οργάνωσης, που θα συνδυάζει την φυσική παρουσία με την εργασία εξ αποστάσεως, εμφανίζονται έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο για την ευρύτερη περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

 

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group, το 61% των εργοδοτών στην Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει με ένα μείγμα απομακρυσμένης εργασίας και φυσικής παρουσίας στο γραφείο τον επόμενο χρόνο. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) που φτάνει το 36%.

Εν αντιθέσει, το 30% των Ελλήνων εργοδοτών θέλουν να επιστρέψουν και πάλι στα γραφεία τους οι εργαζόμενοι, ενώ στην περιοχή της ΕΜΕΑ αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 53%. Ταυτόχρονα το ευέλικτο ωράριο που έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε αυτό τον έναν χρόνο πανδημίας με στόχο να υπάρχει αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν φαίνεται να διατηρείται, καθώς μόλις το 4% των εργοδοτών θα το προτιμήσει για τους εργαζομένους του, ενώ στο 3% διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή ΕΜΕΑ.

Επίσης, το 54% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζει να παροτρύνει τον εμβολιασμό επισημαίνοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, ενώ το 21% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του την επιλογή να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν, χωρίς την υποχρεωτική επιβολή του.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας που ακολούθησαν πολλοί οργανισμοί από την αρχή της κρίσης, ήρθε για να μείνει. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο (61%) τους επόμενους 6-12 μήνες, με το 30% να δηλώνει πως η εργασία θα διενεργείται στο γραφείο κατ' αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές. Βοηθώντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να αναβαθμίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις δεξιότητές τους για τους ρόλους που απαιτούνται σε αυτήν την "Επανάσταση Δεξιοτήτων" που παραμένει η κρίσιμη πρόκληση της δεκαετίας. Ήταν σημαντικό πριν από την πανδημία και είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα - να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο χώρο εργασίας όπου όλοι μπορούν να απελευθερώσουν πλήρως την ανθρώπινη δύναμή τους. Επιλέγοντας και προσελκύοντας ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας για τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού που όλοι μας πρέπει να προβούμε, με την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Manpower Group Greece.

Αισιοδοξία για περισσότερες προσλήψεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, με το 22% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων. Το 7% των εργοδοτών προβλέπει μείωση, ενώ το 71% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προλήψεων αναμένονται στους τομείς των ΚατασκευώνΧρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης φτάνουν το +15%. Στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) ανέρχονται στο +12% ενώ οι προοπτικές για τον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών διαμορφώνονται στο +10%. Με το πλήγμα από το περασμένο καλοκαίρι να είναι μεγάλο και ενώ η αβεβαιότητα για το φετινό παραμένουν ακόμα ισχυρές, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού προβλέπουν ένα απαισιόδοξο κλίμα προσλήψεων που φτάνει το -17%.

Στο μεταξύ, το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι προσλήψεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων.

Όπως αναφέρει η έρευνα, στις 31 από τις 43 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι εργοδότες αναμένουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν. Αντιθέτως σε 10 χώρες, οι εργοδότες αναμένουν να μειωθεί ο αριθμός απασχολουμένων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε δύο.

Στην περιφέρεια ΕΜΕΑ, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο σε 18 από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ οι εργοδότες σε έξι χώρες πρόκειται να περιορίσουν τη μισθοδοσία τους, με αμετάβλητη αγορά εργασίας να αναμένεται σε δύο. Τις ισχυρότερες αγορές εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες σε Κροατία, Ρουμανία και Τουρκία.

Για το 2ο τρίμηνο του 2021, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος οδικός χάρτης για κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Πότε θα αρχίσει να υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός με τον νέο μαθηματικό τύπο. Ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Διαβούλευσης που θα συγκροτηθεί και πώς θα ενισχυθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
karta_ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιθεώρηση Εργασίας: «Βροχή» παραβάσεων ωραρίου παρά την ψηφιακή κάρτα

Έξι στις δέκα παραβάσεις που κατέγραψε η Επιθεώρηση Εργασίας τον Σεπτέμβριο, αλλά και στο 9μηνο αφορούσαν ζητήματα ωραρίου απασχόλησης. Πάνω από 2 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις.