Καλά κρατάει το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, με τα νέα - και απαισιόδοξα- δεδομένα να έρχονται αυτή τη φορά από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι γυναίκες διευθυντές των μεγαλύτερων εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αμείβονται κατά μέσο όρο κατά δύο τρίτα χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους σε αντίστοιχες θέσεις. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που υπογραμμίζει και πάλι το μισθολογικό χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η μέση αμοιβή για γυναίκες διευθυντές σε εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι κατά 66% χαμηλότερη από τη μέση αμοιβή που καταβάλλεται στους άνδρες διευθυντές, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Fox & Partners.
Όπως σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian, σημαντικό χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στους δείκτες FTSE 100 και 250 υποδηλώνει ότι έχει σημειωθεί αργή πρόοδος στην πρόσληψη γυναικών σε ανώτερες και υψηλότερης αμοιβής εκτελεστικές θέσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των γυναικών διευθυντών σε εταιρείες κατέχει μη εκτελεστικούς ρόλους, σύμφωνα με την έρευνα, οι οποίοι τείνουν να είναι χαμηλότερα αμειβόμενοι από τις εκτελεστικές θέσεις και συνεπάγονται λιγότερη καθημερινή ευθύνη για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Τα αποτελέσματα έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που συντάχθηκε για την κυβέρνηση σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών στις επιχειρήσεις, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες κατέχουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο των ρόλων στις αίθουσες συνεδριάσεων των κορυφαίων 350 εταιρειών της Βρετανίας.
Ωστόσο, οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος να φτάσει το 33% της εκπροσώπησης των γυναικών στις ομάδες ηγεσίας FTSE 350, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων σε εκτελεστικές επιτροπές.
Η έρευνα της Fox & Partners υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες είναι πρόθυμες να δώσουν μη εκτελεστικούς ρόλους στις γυναίκες για να βελτιώσουν την ποικιλομορφία του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν τις διορίζουν σε θέσεις ηγεσίας με καλύτερη αμοιβή, οι οποίες ασκούν επίσης μεγαλύτερη επιρροή στην εταιρεία.
Όπως έγραφε το BusinessDaily, στην Ελλάδα, μόλις λίγους μήνες μετράει το μέτρο της ποσόστωσης 25% για τη συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών που ψηφίστηκε στις 17 Ιουλίου 2020 ως μέρος του νέου νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Ποια είναι όμως η σημερινή εικόνα των γυναικών στις επιχειρήσεις στη χώρα μας;
Σύμφωνα με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, μόνο το 24% των επιχειρήσεων στη χώρα μας διοικείται από γυναίκες και το ποσοστό αυτό μειώνεται κατά 50% όταν πρόκειται για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια και στις θέσεις ευθύνης. Ειδικά στα Δ.Σ των εισηγμένων εταιρειών, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις σε ποσοστό μόλις 11,3%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 25,3%.
Σ’ αυτό το «ζοφερό» κλίμα για την ισότητα φύλου ένα νέο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έρχεται να βοηθήσει και να επιβραβεύσει τις εταιρείες που επενδύουν στη γεφύρωση των ανισοτήτων και στη συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής, προσφέροντάς τους – για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα Σήμα Ισότητας.
Ειδικότερα, το Έργο με τίτλο: “SHARE – Promoting work-life balance in companies and a better sharing of care between men and women” υλοποιείται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Οργανισμού για την Eπαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα REC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μέτρο της ποσόστωσης δεν είναι φυσικά ελληνική εφεύρεση. Στη Γαλλία, η ποσόστωση στα ΔΣ των εταιρειών είναι θεσμοθετημένη από το 2011 με στόχο – τότε- σε 6 χρόνια το ποσοστό να φτάσει στο 20%, ποσοστό που φαίνεται σήμερα να το έχει διπλασιάσει. Στη Γερμανία, υπάρχει μεικτό σύστημα για σταθερά, υψηλά ποσοστά ποσόστωσης σε εταιρείες σε συνδυασμό με ένα «χαλαρότερο» σύστημα για τις εισηγμένες.
Φεύγοντας όμως από τα υψηλά κλιμάκια, οι γυναίκες στις επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και δεν είναι τυχαίες ειδήσεις όπως αυτή που ήρθε τις προηγούμενες μέρες από την Ισπανία, όπου νέος νόμος προσπαθεί να κλείσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Αν και αποτελούν σχεδόν το 50% των εργαζόμενων σε ολόκληρη την ΕΕ, «οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται μεταξύ των στελεχών», σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2020. Από τα 6,7 εκατομμύρια στελέχη που υπήρχαν στις χώρες της ΕΕ το 2019, τα 4,3 εκατομμύρια ήταν άνδρες (63%) και μόλις τα 2,5 εκατομμύρια γυναίκες (37%). Μεταξύ των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών, λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) ήταν γυναίκες το 2019, «κάτι που παρόλα αυτά αποτελεί αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων» σε σχέση με το 2012 που ήταν 10%, σημειώνει η έρευνα.
Και, αν φύγουμε από την Ευρώπη, στην Αμερική βλέπουμε ότι, μπορεί το ποσοστό των γυναικών στη λίστα των CEO Fortune 500 με τα «αφεντικά» των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών να είναι πολύ μικρό (το 2019 μόλις το 6,6% της συγκεκριμένης λίστας είναι γυναίκες -33 σε απόλυτο αριθμό), από την άλλη η Goldman Sachs ζητάει μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών σε ΔΣ από εταιρείες για τις οποίες αναλαμβάνει τις διαδικασίες εισαγωγής στη Wall Street. Κίνηση που βέβαια πατάει σε παραδείγματα εταιρειών με υψηλά ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης στα ΔΣ, που είχαν καλύτερα αποτελέσματα IPO, δίνοντας μία ξεκάθαρη εικόνα της τάσης αύξησης των ποσοστών των γυναικών στα ΔΣ.