ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως τονίζει ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος, Κ. Αραβώσης, στόχος είναι «να αλλάξουμε τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».

Τετραετές πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία εξήγγειλε από το βήμα του 10ου Συνεδρίου Athens Energy Dialogues ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Όπως είπε, έχει ήδη συσταθεί Εθνική Επιτροπή για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και σχετική διυπουργική επιτροπή και με βάση τα συμπεράσματα των δύο, στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο τετραετές πλάνο.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αραβώσης, το πλάνο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δράσεις, προκειμένου όπως είπε, «να αλλάξουμε τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Recovery Fund για την υποστήριξη αυτού του πλάνου.

«Καλούμαστε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για βιώσιμη και κυκλική δυναμική ανάπτυξη», καθώς δημιουργούνται «ευκαιρίες όχι μόνο για τον περιβαλλοντικό τομέα, αλλά και για την οικονομία», τόνισε. Υπενθύμισε το στρατηγικό σχέδιο για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, ενώ  μέχρι το 2030 θα διπλασιαστεί η ενέργεια από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας, με ταυτόχρονη θαρραλέα μείωση των εκπομπών του διοξειδίου με βάση τους νέους στόχους της ΕΕ.

Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, καθώς επίσης και στο εθνικό σχέδιο αναδασώσεων για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 300 εκατομμύρια για το πρασίνισμα 250.000 στρεμμάτων γης στα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Το πρόβλημα της πανδημίας είναι μία πρόκληση, αλλά και μία ευκαιρία» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ανήκουμε στις πλέον φιλόδοξες χώρες της ΕΕ με στόχο 55% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030».

H επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν το θέμα που συζήτησαν οι εξής ομιλητές: Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Eliot Whittington, Director of Policy, Cambridge Institute of Sustainability Leadership Simone Tagliapietra, Research Fellow, Bruegel Σπύρος Κουβέλης, Director, European Public Law Organization – EPLO, Νίκος Κεραμιδάς, EU & Regulatory Affairs Director, MYTILINEOS.

Όπως δήλωσε ο κ. Simone Tagliapietra: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο οικονομικό μέλλον εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές προκλήσεις». Τόνισε ότι «η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να μετατραπεί και σε μία βιομηχανική μετάβαση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες». Όπως είπε, «το Ευρωπαϊκό Green Deal, η πράσινη οικονομία είναι μία πραγματικότητα στο πρόγραμμα Next Generation EU καθώς εκεί κατευθύνεται η πλειοψηφία των κονδυλίων». Σύμφωνα με τον κ. Tagliapietra «αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για την κινητοποίηση του κατασκευαστικού τομέα.

Όπως δήλωσε ό κ. Eliot Whittington: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από την πανδημία», και πρόσθεσε ότι «οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας από την πανδημία, συνδέονται με τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον κ. Whittington «Δημιουργείται μία win-win κατάσταση απ΄ την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μέχρι τις αναδασώσεις» και επεσήμανε την άνοδο της αξίας των εταιρειών ΑΠΕ με την παροχή φθηνής ενέργειας, η οποία, όπως ανέφερε θα παρασύρει και την αυτοκινητοβιομηχανία. «Η ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο δεν έχει επιβραδυνθεί από την πανδημία, αντιθέτως έχει επιταχυνθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Σ. Κουβέλης: «Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων»

Έμφαση στη βιώσιμη διακυβέρνηση με την εισαγωγή των μοντέλα ESG για τις καλύτερες πρακτικές έδωσε ο κ. Σπύρος Κουβέλης. Συμπλήρωσε την ανάγκη συμμετοχής της τοπική κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενώ, όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση και προετοιμασία της κοινωνίας για την ενεργειακή μετάβαση τόσο στη Δ. Μακεδονία, όσο και στην Πελοπόννησο, αλλά και τα νησιά. Έθεσε επίσης την παράμετρο των υποδομών και της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς όπως είπε, «πρέπει να βελτιωθεί τόσο ο τρόπος που παράγουμε ενέργεια, αλλά και ο τρόπος που καταναλώνουμε». Για τον κ. Κουβέλη σημαντικό θεωρείται το πρασίνισμα του κτηριακού τομέα, ενώ τέλος, τόνισε την ανάγκη υιοθέτηση των SDG’s στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στον τομέα της ενέργειας. 

Νίκος Κεραμιδάς: «Να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα»

Την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τη βιομηχανία και τη θέση της απέναντι στην Κίνα τόνισε απ΄ την πλευρά του ο κ. Νίκος Κεραμιδάς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οφείλουμε πρώτα «να αρχίσουμε να παράγουμε πρώτα και μετά να ανακυκλώνουμε», καθώς όπως είπε «ακόμα και αν μεγιστοποιήσουμε την ανακύκλωση μόνο το 50% των αναγκών μας θα καλυφθεί μέχρι το 2050.

Ο κ. Κεραμιδάς ανέφερε την αύξηση παραγωγής αλουμινίου από την Κίνα, και τη σύνδεσή της με τα εκεί εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, με ταυτόχρονη εκρηκτική αύξηση των εκπομπών CO2. «H Ευρώπη εξοικονομεί και παράγει η Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε τους φιλόδοξους στόχους της MYTILINEOS, όσον αφορά τη βιώσιμη παραγωγή και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων προκειμένου η απολιγνιτοποίηση να μην επιβαρύνει την βιομηχανία.

«Η ευρωπαϊκή παραγωγή να μην παραγκωνιστεί από την κινεζική. Οφείλουμε να περιθωριοποιήσουμε τις ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής, με τεχνολογίες που θα ωθούν την ανταγωνιστικότητά της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε εν

Nawal Al-Hosany: «Η επιτυχής πράσινη ανάκαμψη χρειάζεται συλλογική προσπάθεια»

Τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έθιξε στο Fire Side Chat η Dr. Nawal Al-Hosany, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενεργειακή μετάβαση των ΗΑΕ. «Μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου. Ελπίζω να έχουμε μάθει το μάθημα μας σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η πανδημία έδειξε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. «Χρειάζεται μείωση τόσο στην παραγωγή όσο και την κατανάλωση», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 η καθαρή ενέργεια έχει προοδεύσει σε μεγάλο βαθμό στις χώρες Κόλπου. «Χρειαζόταν να κυνηγήσουμε τις ΑΠΕ και να εφαρμόζουμε καινοτόμες ιδέες», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι στα ΗΑΕ έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος και σε ό,τι αφορά τα συστήματα αποθήκευσης. Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα» αξιολογώντας ως ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα σε αυτή την προσπάθεια τη συνεχή στήριξη από την πολιτική ηγεσία. Όπως είπε, με ορίζοντα το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί το και το μεγα-ηλιακό πάρκο ισχύος 5 GW. Αναφορικά με την Ελλάδα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη σχολιάζοντας ότι οι κλιματικές συνθήκες επιτρέπουν τη δυναμική είσοδό της στον τομέα των ΑΠΕ.
κατακλείδι ο κ. Κεραμιδάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στις αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια» είπε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πρατηρίων

Με την ανάπτυξη σύγχρονων και ασφαλών εγκαταστάσεων καυσίμων, εξασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΣ Σαντορίνης: Προστασία του νησιού και ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας

«Μερικοί από τους βασικούς στόχους που θέτει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Θήρας αφορούν στην προστασία της γεωργικής γης, του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Το νέο κλίμα δημιουργεί τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε πως στην αρχή η πράσινη ενέργεια έχει πολλά οφέλη. «Όσο περνάει ο καιρός, όμως, αυτό που αντιμετωπίζουμε  είναι η στοχαστικότητα της πράσινης ενέργειας.