Σε τιμές… 2019 εξακολουθούν να πωλούνται πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, με αποτέλεσμα το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει... θεωρητικό και να μην μετουσιώνεται σε αγοραπωλησίες. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και παρά την εκ βάθρων διαφοροποίηση των δεδομένων στον εγχώριο και διεθνή τουρισμό, έχουν καταγραφεί ελάχιστες συναλλαγές, με πιο χαρακτηριστική την εξαγορά πέντε μονάδων στην Κρήτη από το σχήμα Hines-Henderson Park, αντί περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες συνεχίζουν να πωλούνται σε τιμές εφάμιλλες της περιόδου άνθησης του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή πριν την πανδημία. Ασφαλώς, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις, όπου ο ιδιοκτήτης έχει οικονομικά προβλήματα, ή αν πρόκειται για ξενοδοχείο σε λιγότερο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, οι πιέσεις στις αξίες είναι δεδομένες. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, πολλά ξενοδοχεία της περιοχής πωλούνται πλέον σε ξένους επενδυτές, εξαιτίας της αδυναμίας των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ωστόσο, μονάδες πολυτελείς (4 ή 5 αστέρων) σε περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και οι Κυκλάδες, έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν, σε μεγάλο βαθμό τις τιμές τους, γεγονός που εξηγεί και την «ένδεια» συναλλαγών. Έτσι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πολλοί υποψήφιοι επενδυτές ακολουθούν τακτική «ώριμου φρούτου». Δηλαδή, θεωρούν ότι η δυσοίωνη οικονομική πραγματικότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί και δεν πρόκειται να βελτιωθεί θεαματικά φέτος, θα γίνει ο καταλύτης για αγοραπωλησίες.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις εν λόγω εξελίξεις, «φέτος θα υπάρξουν πολλά κανόνια στα ξενοδοχεία, όση υποστήριξη κι αν έχουν. Στη καλύτερη περίπτωση, το 2021, τα φετινά έσοδα θα κινηθούν στο 40% των εσόδων του 2019, από 25% πέρσι». Οι συνθήκες αυτές θα φέρουν πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οδηγώντας σε αναγκαστικές πωλήσεις. Σημειωτέον ότι, σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, ανέφερε ότι η επάνοδος των τουριστικών εσόδων στο επίπεδο του 2019, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν την περίοδο 2023-2024.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο, τα ξενοδοχεία της χώρας κατέγραψαν πέρσι πτώση του τζίρου κατά 78%, υποχωρώντας σε 1,83 δισ. ευρώ, από 8,36 δισ. ευρώ το 2019. Όπως προκύπτει από την σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του ΞΕΕ, μετά την άρση του πρώτου lockdown λειτούργησε το 59% των ξενοδοχείων πρώτης λειτουργίας, ή 2.328 επί συνόλου 3.965 μονάδων. Ωστόσο, στο τέλος του 2020, είχαν παραμείνει ανοιχτά μόλις 863 ξενοδοχεία, που αποτελούν μόλις το 22% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου έχουν κατορθώσει να καλύψουν μόνο το 1/3 των συνολικών αναγκών ρευστότητας. Η συρρίκνωση των προκαταβολών για το 2021 κατά 83,3% και ο ανείσπρακτος τζίρος του 2020 (υπολογίζεται στο 15,2% του συνόλου), έχουν δημιουργήσει επιπλέον έλλειμμα στα ταμεία των ξενοδοχείων, το οποίο υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ.
Είναι λοιπόν προφανές ότι δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» για μεγάλη μερίδα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στόχος των φορέων του κλάδου για την φετινή σεζόν, είναι το ύψος των εσόδων να ανέλθουν στο 50% εκείνων του 2019, όταν είχαν αγγίξει τα 18,2 δισ. ευρώ. Εφόσον επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, δηλαδή για ετήσια έσοδα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, θα πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή του κλάδου στο μέγεθος που βρισκόταν στο τέλος της δεκαετίας του 2000.