Στους «ευνοημένους» της επόμενης μέρας του τουρισμού, αναμένεται να βρεθούν οι «υβριδικοί» χώροι φιλοξενίας, που έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων, στα οποία όμως προσφέρονται ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, καθαρισμός ρουχισμού, πρωινό, γυμναστήριο, ενώ διαθέτουν και κοινόχρηστους χώρους εστίασης. Παράλληλα, τα δωμάτια είναι ουσιαστικά ένα πλήρες διαμέρισμα και όχι ένα ξενοδοχειακό δωμάτιο.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, τέτοιας μορφής συγκροτήματα άντεξαν καλύτερα σε συνθήκες πανδημίας, έναντι των τυπικών ξενοδοχείων, ακριβώς επειδή οι κοινόχρηστοι χώροι τους είναι περιορισμένοι κι επειδή προσφέρουν περισσότερη απομόνωση σε σχέση με μια μονάδα δεκάδων, ή και εκατοντάδων δωματίων. Παρέχουν δηλαδή την δυνατότητα για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας. Διαφορετικός είναι και ο τρόπος διάθεσής τους, καθώς αρκετά από τα συγκροτήματα αυτά μισθώνονται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και όχι μέσω ταξιδιωτικών πακέτων/πρακτόρων κτλ.
Στην αθηναϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, λειτουργούν σήμερα αρκετά τέτοια ακίνητα και προσφέρουν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα λειτουργούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου. Για παράδειγμα, τα διαμερίσματα μπορούν να μισθώνονται αποκλειστικά μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή εναλλακτικά όπως ένα τυπικό ξενοδοχείο πόλης, εξ ου και ο όρος «υβριδικά».
Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν ότι τα ακίνητα αυτά προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και θεωρούνται πιο «ασφαλή» σε σχέση με μια τυπική ξενοδοχειακή μονάδα, ακριβώς λόγω του επιμερισμού του ρίσκου. Τέτοιες μονάδες συναντά κανείς κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως το Θησείο, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Από τα πλέον προβεβλημένα παραδείγματα τέτοιων ακινήτων, είναι το συγκρότημα Κ29 της Zeus International, που βρίσκεται πλησίον του Wyndham Grand Athens Hotel, της ίδιας εταιρείας.
Το Κ29 αναπτύχθηκε με την φιλοσοφία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θέλοντας να προσελκύσει νεαρότερες ηλικίες ταξιδιωτών/επισκεπτών, κάτι που αντανακλάται τόσο στον σχεδιασμό των διαμερισμάτων, όσο και στο κόστος τους. Η απήχηση του Κ29 (προ πανδημίας) ώθησε την Zeus International να αναπτύξει έναν ακόμα χώρο σε παραπλήσιο ακίνητο, στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Ο λόγος για το Wyndham Athens Residence, το οποίο ακολουθεί την προσέγγιση του Κ29, με την διαφορά ότι απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό, το οποίο επιθυμεί υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας και ασφαλώς διαθέτει την οικονομική άνεση για την αποκτήσει.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Savills ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους συμβούλων ακινήτων σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος των μέτρων τύπου lockdown, πολλά κτίρια επιπλωμένων διαμερισμάτων ξενοδοχειακής χρήσης, παρέμειναν ανοιχτά προσφέροντας υπηρεσίες φιλοξενίας σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, επαγγελματίες που βρέθηκαν να χρειάζονται παρατεταμένη διαμονή και σε όσους εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Τα διαμερίσματα αυτά λειτούργησαν ως «κυψέλες» απομόνωσης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μαγειρέψουν οι ίδιοι, να εργαστούν και να απομονωθούν εν γένει.
Οι λόγοι που οι αναλυτές της Savills εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα έχει σημαντική απήχηση και μετά την πανδημία, είναι ότι παρέχουν στους φιλοξενούμενους επισκέπτες μέγιστο έλεγχο του περιβάλλοντος διαμονής τους και ελάχιστη επαφή με ξένους. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες τέτοιων συγκροτημάτων μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Ο καθαρισμός των δωματίων είναι λιγότερο συχνός, καθώς οι επισκέπτες τείνουν να επιλέγουν μεγαλύτερο διάστημα διαμονής, ενώ υπάρχει και μικρότερος βαθμός εξάρτησης από κοστοβόρες πλατφόρμες κρατήσεων. Μικρότερος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων, καθώς συνήθως στα ακίνητα αυτά δεν υπάρχει π.χ. εστιατόριο.
Έτσι, π.χ. στο Λονδίνο, τα ακίνητα που λειτουργούν ως επιπλωμένα διαμερίσματα με ξενοδοχειακές υπηρεσίες, προσφέρουν 13% χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες σε σχέση με ένα αντίστοιχου μεγέθους ξενοδοχείο.
Εφόσον αποκατασταθεί η ομαλότητα στα ταξίδια από τα μέσα του 2021 και μετά, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς η λειτουργία τέτοιων ακινήτων φαντάζει ιδανική, ιδίως για πόλεις, όπως η Αθήνα, όπου υπάρχει πληθώρα τέτοιων μικρών κτιρίων, κατάλληλων για μετατροπή σε επιπλωμένα διαμερίσματα. Στον αντίποδα, η πολυϊδιοκτησία που πλήττει πολλά τέτοια κτίρια, είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως “ανάχωμα” σε περισσότερες επενδύσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.