Διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB» ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook της χώρας.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντανακλά την άποψη πως η Ελλάδα μπήκε στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, μετά από μια χρονιά ισχυρής δημοσιονομικής επίδοσης.
Τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, έδωσαν τη δημοσιονομική ευελιξία στη κυβέρνηση ώστε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό σοκ και να περιοριστούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Όμως αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν όμως σε σημαντικά υψηλότερο δείκτη δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας έχει βαρύ αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε απότομη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 15,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από μια ηπιότερη συρρίκνωση 0,5% το πρώτο τρίμηνο .
Η απότομη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ οφείλεται στα αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και στην καθυστερημένη επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Ο τουριστικός τομέας, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και την απασχόληση, θα πληγεί σοβαρά φέτος και η ανάκαμψή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πορείας του ιού, σημειώνει η DBRS.
Όπως υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης , τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, υπερβαίνοντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με την DBRS, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης λόγω Πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διασφαλίζει την ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ίσο με το 8,9% του ΑΕΠ, το οποίο πιθανότατα θα υποστηρίξει την ανάκαμψη και μια πιο βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.