Σε είδος πολυτελείας έχει μετατραπεί πλέον το μοσχαρίσιο κρέας για το τραπέζι του καταναλωτή, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν ανέβει σχεδόν κατά 55%, ενώ ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων οι τιμές αναμένεται να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στα κρέατα ανέβηκαν κατά 8,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2024, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο καταγράφηκαν νέες αυξήσεις 2% στο μοσχάρι.
Μια ματιά στο e-katanalotis για τις τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας στα σούπερ μάρκετ αρκεί, καθώς ξεκινούν από 11,95 ευρώ το κιλό και φτάνουν 17,20 ευρώ το κιλό ανάλογα το κομμάτι βέβαια. Φυσικά οι τιμές στα συνοικιακά κρεοπωλεία ανεβαίνουν ακόμα πιο ψηλά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα και την ποιότητα ή την προέλευση του κρέατος ξεπερνούν και τα 20 ευρώ το κιλό!
Όπως τόνισε μιλώντας στο Business Daily ο Ανδρέας Νιώτης, πρόεδρος Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, «το μοσχαρίσιο κρέας στα καταστήματα της Βαρβακείου, ξεκινάει από 9 ευρώ το κιλό έως 11 ευρώ το κιλό με κόκκαλο και μετά ξεκινάνε από 10,90 ευρώ το κιλό έως 13,90 ευρώ το κιλό τα κομμάτια χωρίς κόκκαλο».
Όσον αφορά την άνοδο των τιμών όπως εξήγησε οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μειωμένη η παραγωγή στο μοσχαρίσιο κρέας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. «Έτσι υπάρχει έλλειψη, ενώ η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα οπότε έχουμε αύξηση στις τιμές», σημείωσε ο κ. Νιώτης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τον Αύγουστο οι τιμές κάθε εβδομάδα στη χονδρική πώληση ανεβαίνουν από 0,15 – 0,30 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχει ούτε μία εβδομάδα από το τέλος Αυγούστου που δεν ανέβηκε η τιμή. Κάθε εβδομάδα οι τιμές είναι διαφορετικές είτε από το εξωτερικό είτε από την εγχώρια αγορά. Κάθε εβδομάδα είναι και πιο ακριβά, από ότι μαθαίνουμε μέχρι και τα Χριστούγεννα η πορεία των τιμών θα είναι ανοδική».
Παράλληλα επισήμανε ο κ. Νιώτης ότι «οι καταναλωτές ερχόμενοι στη Βαρβάκειο βλέπουν ότι οι τιμές είναι φθηνότερες και από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και από τα κρεοπωλεία. Υπάρχει διαφορά στις τιμές έως 3 – 4 ευρώ το κιλό».
Τι φταίει και ανεβαίνουν οι τιμές
Οι αιτίες που ανεβαίνουν οι τιμές ειδικά στο μοσχαρίσιο κρέας είναι ότι η Ελλάδα καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου 80% έως 90%, των αναγκών της με εισαγωγές κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γερμανία.
Την ίδια ώρα πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η πράσινη μετάβαση για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου έχουν οδηγήσει σε προγράμματα μείωσης του ζωικού κεφαλαίου σε χώρες - παραγωγούς όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, μειώνοντας περαιτέρω την προσφορά.
Αυτό οδηγεί σε μικρότερη διαθεσιμότητα και υψηλότερες διεθνείς τιμές, οι οποίες μετακυλίονται και στην Ελλάδα.
Παράλληλα η εγχώρια παραγωγή έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά τη χώρα πλήρως εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις και τις τάσεις της διεθνούς αγοράς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή βόειου κρέατος στις χώρες της ΕΕ των 27 παρουσίασε σημαντική μείωση το πρώτο εξάμηνο του 2025, σημειώνοντας πτώση 10,75% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Η συνολική παραγωγή υποχώρησε στους 3,8 εκατ. τόνους από 4,3 εκατ. τόνους.
Όσον αφορά τις προοπτικές, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φθάσει τα 6,3 εκατ τόνους το έτος έως το 2035, σημειώνοντας πτώση κατά 450.000 τόνους (-6,7 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2022-2024).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ (2024-2035), η κατά κεφαλήν κατανάλωση βοείου κρέατος στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχετικά σταθερή το 2025 στα 9,9 κιλά (-0,9% σε ετήσια βάση).