ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
staikouras_regling
Χρήστος Σταϊκούρας και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πώς κλείνει σε... χρόνο μηδέν η 8η αξιολόγηση από τους θεσμούς

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, που επιταχύνθηκε καθοριστικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Το ρευστό και με πολλαπλές εστίες κινδύνου σκηνικό στην οικονομία λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με το ισχυρό δείγμα γραφής της κυβέρνησης με το νέο πτωχευτικό κώδικα, «μαλακώνουν» τη στάση των θεσμών οδηγώντας σε εξπρές ολοκλήρωση της 8ης μεταμνημνονιακής αξιολόγησης και εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η ατζέντα των συζητήσεων για τη πορεία της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της επιδημιολογικής κρίσης.

Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, που η Ελλάδα θα εφαρμόσει έξι μήνες νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία υιοθέτησης της Οδηγίας 1023/2019 για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα, ανοίγει το δρόμο για θετική έκθεση από την Κομισιόν, που θα «ξεκλειδώσει» και την εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με ταχύ ρυθμό μέσα στην εβδομάδα «φιλτράρισαν» τα εκκρεμή προαπαιτούμενα αξιολογώντας την πρόοδο στην υλοποίηση τους και παρέδωσαν στους επικεφαλής το πόρισμα για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας. Από τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου η ομάδα των τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε. ΕΚΤ, ΕSΜ, ΔΝΤ αναμένεται να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε η τεχνική αντιπροσωπεία, με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με το προγραμματισμό αν και εφόσον χρειασθεί θα υπάρξει μια τελική τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. 

Οι θεσμοί θα εστιάσουν στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία στο προϋπολογισμό και στον παραγωγικό ιστό καθώς και στις αβεβαιότητες για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν και με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμούν ότι η ύφεση θα κινηθεί στη περιοχή του 9% με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης να τη τοποθετεί στο 8,2% αλλά θεωρούν υψηλού ρίσκου την ελληνική πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 6,23% ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021. Με βάση τις δικές τους παραδοχές και προβολές το πρωτογενές θα είναι υψηλότερο φέτος και θα κινηθεί στο 2% το επόμενο έτος αν και όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η γνώμη της Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και η οποία θα επηρεάσει ανάλογα το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές έστω και οριακές σε βασικές παραμέτρους και στόχους.   

Η λίστα της 8ης αξιολόγησης περιλαμβάνει ακόμα το κόστος των αναδρομικών στους συνταξιούχους, την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και το μηδενισμό του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ζήτημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών το οικονομικό επιτελείο θα δεσμευτεί για την εκπλήρωση τους παρουσιάζοντας νέα χρονοδιαγράμματα στους θεσμούς σύμφωνα με το οποίο εντός του 2021 θα μηδενιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις και οι οφειλές του Δημοσίου. 

Πέραν των δημοσιονομικών το άλλο μεγάλο και καυτό θέμα είναι τα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις με τα οποία θα συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θέμα που θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της 8ης αξιολόγησης αφού η κυβέρνηση θέλει να στείλει το συντομότερο δυνατό στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, προκειμένου να λάβει μέσα στο 2021 κονδύλια 5,5 δισ. ευρώ που αποτελούν μέρος της προκαταβολής που αναλογεί στη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα «κόβει το νήμα» για δόση 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την Παρασκευή το υπ. Οικονομικών θα υποβάλει την αίτηση για τη δεύτερη δόση κεφαλαίων, μετά τον αγώνα δρόμου για την εκπλήρωση 25 προαπαιτούμενων δράσεων. Πιθανή η ένεση ρευστότητας πριν το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους κινδύνους «βλέπει» η Κομισιόν στην ανάκαμψη της Ελλάδας

Αβεβαιότητα για τον τουρισμό, επιπτώσεις της κρίσης στην φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, αργή μείωση της ανεργίας και υψηλά ελλείμματα είναι οι «αστερίσκοι» στη νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, στο κράτος, στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, που θα επιτηρούνται από την Κομισιόν, εντάσσει η κυβέρνηση στο σχέδιο αξιοποίησης του νέου ευρωπαϊκού «πακέτου».